Σοβαρές καθυστερήσεις προκαλεί σε ασθενείς και γιατρούς προκαλεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους. Αυτά τα εμπόδια, που κάποιες φορές έχουν και μοιραίες επιπτώσεις, στοχεύει να ξεπεράσει Ομάδα Εργασίας που δημιουργήθηκε στον ΕΟΠΥΥ με τη συνεργασία Ογκολόγων-Παθολόγων.
Το ΣΗΠ δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολύνει την έγκριση και χορήγηση ακριβών κυρίως ογκολογικών θεραπειών. Φαίνεται, όμως, πως η γραφειοκρατία βρήκε τρόπο να διεισδύσει και στις ψηφιακές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται χρόνος για την υποβολή ενός αιτήματος, από τον θεράποντα ιατρό. Μάλιστα, συχνά ένα αίτημα υποβάλλεται δύο και τρείς φορές, είτε γιατί κάτι λείπει είτε γιατί κάτι δεν έχει διατυπωθεί σωστά με αποτέλεσμα να απορρίπτεται. Όπως έχουν αναφέρει και οι εκπρόσωποι των ασθενών, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η έγκριση ήρθε καθυστερημένα, όταν οι ασθενείς είχαν φύγει από τη ζωή.
«Θέλουμε να βελτιωθεί η πλατφόρμα, να γίνουν πιο απλοποιημένες οι διαδικασίες, να μην υπάρχουν τόσες πολλές καθυστερήσεις και να μη χάνονται ζωές», ανέφερε στο περιθώριο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Καρκίνο, που διοργανώθηκε από την MSD στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε το News4Health, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας, Ι. Μπουκοβίνας.
Προτεραιότητες της Ομάδας Εργασίας
Η απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Β. Πλαγιαννάκου με την οποία συστήνεται αυτή η συμβουλευτική Ομάδα αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Μεταξύ των 9 μελών είναι 5 ογκολόγοι-παθολόγοι της ΕΟΠΕ.
Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Μπουκοβίνας διευκρίνισε πως αυτό που εξετάζεται είναι μια ιεράρχηση των κακοηθειών στις οποίες θα δίνεται προτεραιότητα και οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν ένα ή δύο μήνες.
Στόχος, λοιπόν, αυτής της Ομάδας Εργασίας θα είναι η επιτάχυνση των εγκρίσεων χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων, εξαλείφοντας τα εμπόδια που προκύπτουν στη λειτουργία του ΣΗΠ. «Θέλουμε να βελτιωθεί η πλατφόρμα, να γίνουν πιο απλοποιημένες οι διαδικασίες, να μην υπάρχουν τόσες πολλές καθυστερήσεις και να μη χάνονται ζωές», εξήγησε ο κ. Μπουκοβίνας.
Ειδικότερα, βάσει της Απόφασης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αντικείμενο της ομάδας εργασίας είναι:
α) η παραμετροποίηση των προτύπων των ογκολογικών φαρμάκων,
β) ο ορισμός προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος εξέτασης των αιτημάτων και
γ) ο χειρισμός αιτημάτων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων φαρμάκων (off label), φαρμάκων εξωτερικού και πρώιμης πρόσβασης.
«Ένα πρώτο μέτρο το οποίο θα συζητήσουμε και το οποίο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα είναι η απάντηση στο ερώτημα να δίνεται σε 3 ημέρες», ξεκαθάρισε ο κ. Μπουκοβίνας διευκρινίζοντας πως σήμερα χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες, αλλά συχνά ο χρόνος είναι μεγαλύτερος.
Η διαδικασία των εγκρίσεων θα πρέπει να απλοποιηθει, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, προσθέτοντας πως «τα φάρμακα να είναι στην ένδειξη τους μία φορά και όχι να επαναλαμβάνονται, για παράδειγμα να πρέπει να ανανεώνονται με καθε νέα εξέταση (πχ αξονική τομογραφία)».
«Όταν διαπιστώνεται όφελος από την ίδια θεραπεία να συνεχίζεται και όχι να πρέπει να επανεξετάζεται ο ασθενής με βάση τις απόψεις του κάθε ελεγκτή», υπογράμμισε. Για τον κ. Μπουκοβίνα, αν η Ομάδα εργαστεί καλά θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε μια πιο μόνιμη συμβουλευτική επιτροπή. Υπάρχουν, άλλωστε, μετά τα θέματα των κατευθυντήριων γραμμών, πως θα υιοθετηθούν και θα εφαρμοστούν, αλλά και τα μητρώα, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς κλπ.
Τα άλλα «αγκάθια”
Το ΣΗΠ, όμως, δεν αποτελεί το μόνο «αγκάθι» για γιατρούς και ασθενείς. Στα χαρτιά έχει μείνει εν τω μεταξύ το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, παρότι θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. «Ιδρύθηκε με καλό σκοπό και σωστούς στόχους. Όμως προέβλεπε να λειτουργήσει με πολλούς ανθρώπους”, εκτίμησε ο κ. Μπουκοβίνας.
Επιλέον, επαναλαμβανόμενος εφιάλτης αποδεικνύονται οι ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων. «Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο. Πρόκειται για θέμα ζωής. Θα πρέπει να φέρει η Πολιτεία προ των ευθυνών της την εκάστοτε εταιρεία, η οποία δεν ενημερώνει για το ενδεχόμενο έλλειψης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ.