Το τέταρτο κύμα είναι αρκετά «σκληρό» με την Ελλάδα να «γράφει» το ένα ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο και τους επιστήμονες να προβλέπουν άλλο ένα για την Τρίτη με τα νέα κρούσματα να φτάνουν τα 8.000. Η πίεση στο σύστημα Υγείας εντείνεται με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται κι εκείνοι την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα να ζουν εφιαλτικές στιγμές.
Παρά τις εικόνες αυτές η κυβέρνηση, δεν εξετάζει σε καμία περίπτωση ένα νέο lockdown. «Δεν κλείνει τίποτα» αναμένεται να είναι το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όχι σε νέο lockdown, όχι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους, ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και επιτάχυνση εμβολιασμών.
Οι τέσσερις θέσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι συγκεκριμένα οι εξής:
- Δεν θα ξαναϋπάρξει λοκντάουν
- Όσοι έχουν κάνει την επιλογή του εμβολίου, δεν θα υποστούν ξανά περιορισμούς, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να βοηθούνται με αρκετά τεστ.
- Η διαρκής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις Περιφέρειες που πιέζονται, εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε υπηρεσίες και προσωπικό, έχει την εξουσιοδότηση από μένα ο υπουργός Υγείας
- Συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των εμβολιασμών. Η περιπέτεια θα λήξει με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος
Η ομιλία Μητσοτάκη
Ο κ. Βορίδης άλλωστε επανέλαβε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να κλείσει τίποτα. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σήμερα 9/11 το πρωί «Αν μας πει η Επιτροπή για lockdown, θα απαντήσουμε “όχι” γιατί υπάρχει το εμβόλιο» ανέφερε.
Η πίεση στους ανεμβολίαστους δείχνει να «αποδίδει»
Η πίεση άλλωστε στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους δείχνει να «αποδίδει» καθώς τα ραντεβού για την α' δόση του εμβολίου αυξάνονται ραγδαία από 6-7.000 ημερησίως σε περισσότερα από 41.000 μετά την επιβολή των νέων μέτρων με τα υποχρεωτικά rapid test.
Προσεχώς επίταξη γιατρών ιδιωτικού τομέα
Η πορεία της πανδημίας αναμένεται να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση μέσα στο Νοέμβριο, ενώ η αποτίμηση των μέτρων αναμένεται το επόμενο 10ήμερο. Το μόνο μέτρο που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα είναι αυτό της επίταξης γιατρών του ιδιωτικού τομέα, που αναμένεται αυτήν ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα.
Το μέτρο αυτό το είχε προαναγγείλει το Υπουργός Υγείας πριν από λίγες μέρες τονίζοντας ότι αν χρειαστεί θα τεθεί σε εφαρμογή. Τα ίδια άλλωστε επανέλαβε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Δεν πρόκειται να ξαναγίνει ούτε τοπικό, ούτε γενικό lockdown», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». Τόνισε ότι εάν χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα θα αφορούν και πάλι τον περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε διάφορους χώρους.
Στο ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι ειδικοί εισηγηθούν την επιβολή lockdown ο υπουργός απάντησε ότι η επιτροπή είναι ένα όργανο εισηγητικό και πως τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την επιτροπή, θα κινούνται στην κατεύθυνση του ελέγχου της κινητικότητας και της δραστηριότητας των ανεμβολίαστων και όχι της τιμωρίας των εμβολιασμένων που νοσούν λιγότερο.
Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων εάν εντός της εβδομάδας δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί για να ενταχθούν στο σύστημα με κίνητρα.
Υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών όπως αναισθησιολόγων, γενικών γιατρών και πνευμονολόγων και ειδικά σε περιοχές που πιέζονται. Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση και θα γίνει συζήτηση και με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το θέμα της επίταξης υπηρεσιών εάν δεν προσέλθουν οικειοθελώς.
Χαρακτήρισε την επίταξη υπηρεσιών «έσχατο μέτρο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί εντός της εβδομάδας με καλή συνεργασία.
Τα σχολεία μένουν ανοιχτά, τι θα γίνει με τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή
Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και δεν υπάρχει καμιά σκέψη για κλείσιμό τους. Aυτό εξάλου επιβεβαίωσε από την πλευρά της και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Όπως εξήγησε ο Πλεύρης, αυτή τη στιγμή τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από όσα αναμενόταν όταν καταρτιζόταν το εκπαιδευτικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Όπως είπε ο υπουργός το πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ούτε είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να κλείσουν τα σχολεία.
Για το ανεμβολίαστο προσωπικό στα νοσοκομεία που βρίσκεται σε αναστολή ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους παρά μόνο εάν εμβολιαστούν. Όπως η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση της υποχρετικότητας, αντίστοιχα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει το προσωπικό αυτό στις θέσεις του παρά μόνο μετά τον εμβολιασμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Για τους επικουρικούς η σύμβαση δεν θα ανανεώνεται, για τους μόνιμους η θέση τους δεν κινδυνεύει και θα επιστρέψουν εμβολιασμένοι ή όταν λήξει η πανδημία.
Πλεύρης: Πιεστική αλλά διαχειρίσιμη η πίεση στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η πίεση στα νοσοκομεία είναι πιεστική αλλά διαχειρίσιμη. Σε όλη την επικράτεια υπάρχουν πάνω από 180 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και οι απλές κλίνες για περιστατικά Covid είναι πάνω από 2.000.
Υπάρχουν ωστόσο περιοχές που πιέζονται πάρα πολύ όπως η Θεσσαλία, η Βόρεια Ελλάδα ενώ στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η Αττική που αναμένεται να πιεστεί στις επόμενες εβδομάδες.
Υπάρχει πλήρης συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει 200 κλίνες και τη Θεσσαλία γύρω στις 150 για τη διαχείριση περιστατικών Covid. Παράλληλα, γίνεται μεταφορά προσωπικού στις επιβαρυμένες περιοχές από περιοχές που δεν πιέζονται.
Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Covid στη Θεσσαλονίκη
Ο επόμενος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη μετατροπή μικρότερων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη σε Covid. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα περιορίζονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία τα οποία θα γίνονται με χρέωση της πολιτείας σε ιδιωτικές δομές προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες.