«Αυτή τη στιγμή είμαστε ανήσυχοι γιατί ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών κινδυνεύει. Το σύστημα υγείας μετά από 1,5 χρόνο δεν μπορεί να το στηρίξει».
«Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μη το υποτιμάτε.
Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορονοπάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη» είπε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη ΜΕΘ Παπανικολάου στον ΣΚΑΪ.
'Οπως τόνισε ο ίδιος όλοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς θεωρείται ως η ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της ανοσίας. Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας επηρεάζει και τους άλλους ασθενείς και συγκεκριμένα το νοσοκομείο Παπανικολάου εξαντλεί όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να στηρίξει τις 30 κλίνες εντατικής των αρρώστων με Covid..
Ο χειμώνας δεν προμηνύεται εύκολος
Υπενθυμίζεται πάντως ότι όπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επικαλούμενος στοιχεία έρευνας, λόγω του εμβολιασμού έχουν αποφευχθεί 8.400 θάνατοι ενώ 1.200 άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν η χώρα είχε «χτίσει» τείχος ανοσίας, με εμβολιασμένο το 95% των άνω των 50 ετών έως τα μέσα Ιουλίου.
«Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη. Δεδομένα από τη Ρουμανία, ίσως τα έχετε δει, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν τους 500 ανθρώπους ανά ημέρα εχθές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα χθες παρουσιάζοντας τα στοιχεία: «Τα εμβόλια κάνουν τη δουλειά που πρέπει» θέλησε να υπογραμμίσει ενώ τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα δείχνουν η αποτελεσματικότητά τους είναι υψηλή και στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Απλοποίηση και κωδικοποίηση των μέτρων – Τι αποφάσισε η επιτροπή
Στο μεταξύ, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων κατέληξε σήμερα στην απλοποίηση και στην κωδικοποίηση των ισχυόντων μέτρων, ενώ εισηγείται την επέκταση των τεστ 2 φορές την εβδομάδα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων όπως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στους παιδότοπους.
Επιπλέον, οι ειδικοί θα ορίσουν με σαφήνεια ποιος χώρος θεωρείται εσωτερικός και ποιος εξωτερικός στα πρότυπα του καπνίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί προσανατολίζονται πιθανόν στην ύπαρξη και επιπλέον χρώματος στον χάρτη που θα υπογραμμίζει τη βαρύτητα της επιδημιολογικής κατάστασης, χωρίς αυτό προς το παρόν να συνεπάγεται επιπλέον μέτρα.