Για την εν λόγω εξέλιξη μίλησε το πρωί της Τρίτης (15/6) στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Η κ. Παγώνη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. «Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες» είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.
Έκανε δε γνωστό ότι 470.000 άνθρωποι θα κάνουν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και ότι μόνο μια χώρα ανά τον κόσμο κάνει διαφορετικό δεύτερο εμβόλιο. «Τα μηνύματα είναι λογικά, αλλά θα αλλάξουν τα δεδομένα» πρόσθεσε.
Τέλος, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου για 15 με 20 ημέρες.
Όπως φαίνεται η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών.
Αυτή η απόφαση στηρίχθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο όπως υπογραμμίστηκε στην ενημέρωση του Υπουργείο Υγείας. «Για παράδειγμα αν αυξηθούν τα ξρούσματα τα ηλικιακά όρι μπορεί να διακυμανθούν. Είναι μία τακτική που την έχουμε δει και σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η αναλυτική εξήγηση της απόφασης
Πριν από δύο μήνες όταν είχε αξιολογηθεί συγκριτικά ο κίνδυνος από τη νόσο COVID και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης ( θρομβοπενία) που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της ΑΖ. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν μεγάλη και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον COVID-19 ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ είχαν αναφερθεί τον Απρίλιο 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικία 30-59 ετών.
Όπως εξηγεί η κ. Θεοδωρίδου αυτήν την περίοδο παρατηρείται πτώση των κρουσμάτων. Επίσης, η διασπορά του ιού κινείται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδο με σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση.
«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με 1η δόση AstraZneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
Τι συμβαίνει για τους κάτω των 60 που έχουν λάβει την 1η δόση με AstraZeneca
Για όσους έχουν ήδη λάβει 1 δόση του εμβολίου της AZ και είναι κάτω των 60 ετών συστήνεται να λάβουν και τη 2η με το ίδιο εμβόλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περιστατικά θρομβώσεων με 2η δόση είναι ακόμα πιο σπάνια από ότι με την 1η.
Ειδικότερα, έχουν παρατηρηθεί μόλις 1,3 τέτοια περιστατικά/1 εκατ. εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AZ μετά τη 2η δόση.
Φυσικά, αυτή η σύσταση δεν ισχύει για όσους έχουν εκδηλώσει εξαιρετικά σοβαρές παρενέργειες μετά την 1η δόση. Γι αυτά τα άτομα, ο θεράπων ιατρός τους θα μπορεί να κάνει μία αίτηση για αλλαγή της 2ης δόσης, που θα εξετάσει η Επιτροπή.
Τι ισχύει για όσους έχουν ήδη κλέισει ραντεβού
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους για όσους κάτω των 60 έχουν προγραμματίσει ραντεβού με το εμβόλιο της ΑsrraZeneca, θα τους αποσταλεί ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο
«Είναι σύσταση, δεν είναι απαγόρευση. Αν κάποιος κάτω των 60 θέλει να κάνει το εμβόλιο της AZ, αυτό επιτρέπεται και μπορεί να το κάνει» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Όλη η απόφαση της Επιτροπής θα αναρτηθεί πολύ σύντομα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.