Σε περισσότερα από 150.000 ανέρχονται τα πραγματικά κρούσματα κορoνοϊού, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωϊνή Ενημέρωση» στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου 60 με 80 χιλιάδες κρούσματα στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, εξηγώντας ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος:
«Αν έχουμε 10-15 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα θα πρέπει να τον πολλαπλασιάσουμε επί 2 επί 3 για να βρούμε τα πραγματικά νούμερα. Επομένως αν αυτά τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν επί 7 πάμε στα 150 την εβδομάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε πολλοί είναι αυτοί που νοσούν και κάνουν απλώς ένα sel test, χωρίς να το δηλώνουν κι έτσι δεν καταγράφονται. Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία τόνισε ότι αν και υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων είναι αναντίστοιχος ο αριθμός των νοσηλειών.
Τέλος, για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές συμβούλεψε πως για 3-4 ημέρες θα πρέπει να αποφύγουν επαφές με ευάλωτα άτομα κι αν αυτές είναι απαραίτητες να γίνουν με χρήση μάσκας.
Προς έγκριση συνδιαστικά εμβόλια έναντι της νόσου Covid;
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα ενδέχεται να εγκρίνουν τη χρήση εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά έναντι δύο παραλλαγών του κορονοϊού.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να συνεδριάσει την 1η Σεπτεμβρίου για να εξετάσει ένα εμβόλιο που θα παρέχει προστασία από τον αρχικό ιό αλλά και την παραλλαγή Ομικρον, επίσης γνωστή ως BA.1.
Ο οργανισμός της ΕΕ πιθανότατα θα συνεδριάσει ξανά στις 27 Σεπτεμβρίου για να επανεξετάσει ένα συνδυαστικό εμβόλιο κατά του αρχικού ιού και της παραλλαγής BA.5 που ευθύνεται για την τελευταία παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, είπε ο Λάουτερμπαχ.
Η Γερμανία έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες και των δύο εμβολίων και θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διάθεσή τους μια ημέρα μετά την έγκριση, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τα συνδυαστικά εμβόλια, γνωστά ως «δισθενή» ή «πολυδύναμα» εμβόλια, θα διατηρήσουν τα αποδεδειγμένα οφέλη των αρχικών εμβολίων κατά του κορoνοϊού, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετη προστασία έναντι νέων παραλλαγών.
Μια τέτοια προσέγγιση χρησιμοποιείται με εμβόλια γρίπης, τα οποία προσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν και μπορούν να προστατεύσουν από τέσσερα στελέχη γρίπης. Ο Λαόυτερμπαχ, εκπαιδευμένος επιδημιολόγος, είπε ότι η πιθανότητα ο κορονοϊός να συνεχίσει να μεταλλάσσεται παραμένει υψηλή.
«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές παραλλαγές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν», είπε, σημειώνοντας τον μεγάλο αριθμό λοιμώξεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτρέπουν στον ιό να επιμένει για μήνες.
Pfizer Inc/ BioNTech ζητούν έγκριση για το εμβόλιο κατά της Όμικρον
Στο μεταξύ Pfizer Inc και η συνεργάτης της, BioNTech, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσαν την υποβολή τους στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την έγκριση ενός εμβολίου COVID-19 προσαρμοσμένο να στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον.
Το αίτημα ήταν για ένα λεγόμενο δισθενές εμβόλιο που συγκρατεί τις κυρίαρχες παραλλαγές BA.4/BA.5 του ιού, μαζί με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Προορίζεται για άτομα με ηλικία 12 ετών και άνω.
«Έχοντας αυξήσει τάχιστα την παραγωγή, είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αμέσως τη διανομή των δισθενών ενισχυτικών εμβολίων κατά της Όμικρον BA.4/BA.5, εάν εγκριθεί», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα εμβόλια της Pfizer που στοχεύουν τις παραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5 είναι λίγα αυτή τη στιγμή, και βασίζονται κυρίως σε μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια. Είναι αναγκαίο να γίνουν και κλινικές μελέτες.
Ο Δρ. Paul Offit, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA, τόνισε πάντως ότι είναι λογικό ένα εμβόλιο που περιλαμβάνει τις υποπαραλλαγές της Όμικρον να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους. Τα δεδομένα από τα ποντίκια όμως, όπως είπε ο ίδιος δεν είναι αρκετά για να αποδείξουν ότι πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο.
«Οι εταιρείες εμβολίων και ο FDA πρέπει να παρουσιάσουν στο κοινό δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους, τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα νέα εμβόλια πετυχαίνουν μια δραματική αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της Όμικρον BA.4 και BA.5 σε σύγκριση με το αρχικό εμβόλιο», είπε.
Ανάγκη παρασκευής εμβολίων που στοχεύουν στις υποπαραλλαγές
Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και των κρατών-μελών της ΕΕ, προετοιμάζονται για εκστρατείες εμβολιασμού το φθινόπωρο για προστασία από μελλοντικές αυξήσεις κρουσμάτων. Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση σε δισθενές εμβόλιο, κατασκευασμένο από τη Moderna (MRNA.O), την περασμένη εβδομάδα.
Ο FDA τον Ιούνιο ζήτησε από τους κατασκευαστές εμβολίων για την COVID-19 να προσαρμόσουν τις λήψεις ώστε να στοχεύουν τις δύο υποπαραλλαγές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκτοτε υπέγραψε συμφωνία τόσο με τη Moderna όσο και με την Pfizer για την παράδοση εμβολίων προσαρμοσμένων στην Όμικρον, εν αναμονή της έγκρισης.
Πηγές: ΣΚΑΪ, Associated Press, Reuters, cnbc