Αυτά θέλησε να διευκρινίσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.
Όπως ανέφερε στο Ρέθυμνο, στη Σύρο και στη Σαντορίνη, καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις νέες ηλικίες ωστόσο παρατηρείται συνολικά μείωση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων στις ίδιες περιοχές.
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες» είπε και συνέχισε: Σε μεμονωμένες περιοχές όπως το Ρέθυμνο, η Σύρος και η Σαντορίνη παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων λόγω αυξημένης κινητικότητας, όπως είπε.
«Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μέσα στο καλοκαίρι»
Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία της για το καλοκαίρι και κάλεσε για άλλη μια φορά όλους να εμβολιαστούν: «Είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους μέσα στο καλοκαίρι. Θα μεταδώσουν τον ιό σε γονείς και παππούδες οπότε είναι ανάγκη να προστατευθούν με τον εμβολιασμό.
Όπως εξήγησε παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε άλλες περιοχές για αυτό και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών καθώς είπε μέσα στο καλοκαίρι είναι αναμενόμενη η άυξηση των κρουσμάτων στους νέους.
Την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε ο αριθμός των τεστ ανα μέρα στις δόμες υγείας. (37.000). Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε συνολικά σε όλους τους ελέγχους που διενεργούνται τόσο σε δομές υγείας με μοριακή μέθοδο, όσο στους ελέγχους που διενεργούνται μέσω των κινητών μονάδων υγείας του ΕΟΔΥ, όσο και στους ελέγχους που γίνονται μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Μέσα στην εμβδομάδα 1/3 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μέσω self test
Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέσα στην εμβδομάδα που πέρασε, 1/3 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μέσω self test. Σημαντικά μειώθηκε και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σχεδόν 40%. Οι περισσότερες περιοχές «πρασίνισαν» με εξαίρεση την Δυτική Αττική, την Εύβοια και τη Θεσσαλία και τη Φλώρινα όπου ακόμα έχουμε αρκετή διασπορά του ιού.
Παρόλα, αυτά η ίδια θέλησε να διευκρινίσει ότι σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Κως, η Πάρος, και η Μύκονος παρά τον μικρό αριθμό των νέων κρουσμάτων βλέπουμε μια άυξηση του ιικού φορτίου. Έτσι, η Επιτροπή προτείνει εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στις περιοχές αυτές καθώς και έλεγχο στους εργαζόμενους του τουρισμού.
«Συνολικά η επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική αλλά οι μικρές εξάρσεις κατά τόπους μας υπενθυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει» είπε και τόνισε ότι η τήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων από όλους είναι απαραίτητη.
Μειωμένοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ, μειώνονται και οι εισαγωγές
Παράλληλα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στην Επικράτεια είναι μειωμένοι - περίπου 1300 ασθενείς -. Ο αριθμός των εισαγωγών των νέων ασθενών επίσης μειώνονται όπως επίσης και ο αριθμός των συνανθρώπων που χάνονται.Τον επόμενο μήνα μάλιστα υπολογίζεται ότι οι διασωληνωμένοι θα είναι κάτω από 100 μέσα στην Επικράτεια.
Η καλή εικόνα οφείλεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και στον καλό καιρό δευτερευόντως. Οι πολίτες 30 - 65 ετών έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν ενώ αρκετοί είναι και οι νέοι κάτω των 30 ετών που έσπευσαν να εμβολιαστούν.
Η πορεία των εμβολιασμών στα νησιά
Αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών τόνισε ότι σε γενικές γραμμές τα πηγαίνουμε πολύ καλά όπως είναι η Κέα, Μύλος, η Μύκονος, η Κύθνος και Άνδρος.Οι κάτοικοι της ηπεριωτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα οι κάτοκοι που κατοικούν στη Φλώρινα, τη Ροδόπη, τις Σέρρες και την Ευρυτανία δεν έχουν εμβολιαστεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό.
Η πορεία των εμβολιασμών θα καθορίσει όπως είπε κλείνοντας και της εισηγήσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού.