Ειδικότερα η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.872 την ημέρα με το ποσοστό θετικότητας να καταγράφει αύξηση και να φτάνει στο 1,35%.
«Ναι» στις παρελάσεις αλλά με μάσκα όλοι
Η λοιμωξιολόγος και καθηγήτρια παιδιατρικής τόνισε ότι οι παρελάσεις μπορούν να γίνουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να φορούν μάσκες όλοι κατά την διάρκεια της παρέλασης.
Παρόλα αυτά εξήγησε ότι το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και ότι «πιέζεται» από τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ.
Στην Ξάνθη και στη Δράμα παρατηρείται σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας, οι οποίες είναι και από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην Επικράτεια.
«Η πανδημία ακολουθεί ιδιαίτερη πορεία στην Βόρεια Ελλάδα με την εμβολιαστική κάλυψη να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα» είπε.
Αυξήθηκαν οι εισαγωγές
Η ίδια πάντως ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.200 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αττική η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στην Δυτική Αττική και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.
«Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα νοσοκομεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 30%» είπε.
Στα Γρεβενά, την Ημαθία και την Μαγνησία η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή. Πολλά τα κρούσματα ωστόσο είναι όπως είπε η καθηγήτρια και στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα σε περιοχές όπως Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρατήρηση που έκανε η Βάνα Παπαευαγγέλου ότι ένα μεγάλο μέρος ανεμβολίαστων είναι ηλικιωμένοι, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δύσκολα θα άλλαξουν γνώμη. «Ενω ζουν στις πιο επιβαρυμένες περιοχές με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά τους σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται.
Αναφερομένη στα δεδομένα που παρουσίασε χθες 20/10 ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και η ίδια ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν ακόμα και μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό για έναν εμβολιασμένο είναι 11 φορές μικρότερος.