Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών δομών, ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Με την ρύθμιση για τους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ειδικότητα αναισθησιολογίας, χειρουργικής θώρακος, εσωτερικής παθολογίας, γαστρεντερολογίας, νεφρολογίας, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας, εργαστηριακής ιατρικής, πνευμονολογίας-φυματιολογίας, γενικής ιατρικής, ενδοκρινολογίας, ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, παθολογικής ογκολογίας, αγγειοχειρουργικής, αλλεργιολογίας, παθολογικής ανατομικής, αιματολογίας, πυρηνικής ιατρικής, καρδιολογίας, οφθαλμολογίας, κυτταρολογίας, ρευματολογίας, ψυχιατρικής και ψυχιατρικής παίδων, μπορεί να παραταθεί η παραμονή τους στην υπηρεσία.
Κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και επισήμανε ότι η δυνατότητα παράτασης της παραμονής στην υπηρεσία, πρέπει να αφορά όλες τις ειδικότητες, «ώστε οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, έως ότου πληρωθούν οι κενές θέσεις».
«Είναι ένας τρόπος, ώστε έμπειροι γιατροί να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στους νεότερους γιατρούς. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως των χειρουργών», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση νέων γιατρών «ιδίως εκείνων που έφυγαν στο εξωτερικό».
«Με δεδομένο ότι έχει αναστραφεί η δημογραφική πυραμίδα στη χώρα μας, με δεδομένο ότι οι γιατροί σπανίως σταματούν να εργάζονται στα 67 τους χρόνια - αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία - και δεδομένου ότι υπάρχουν και ανάγκες στο σύστημα, κατανοούμε το τι μπορεί αυτή η ρύθμιση να εξυπηρετεί. Όμως έχει μία παράμετρο μέσα, η οποία θα λειτουργήσει αρνητικά στην προσέλκυση νέων ανθρώπων και αυτό είναι η παραμονή στη διευθυντική θέση», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Η παράταση του εργασιακού βίου, πρέπει να αφορά όλες τις ειδικότητες ιατρών, συμφώνησε ο ίδιος.