Τις φωνές που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου επιχειρεί να καταλαγιάσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Νέους θανάτους και σοβαρά κρούσματα κατέγραψε η εβδομαδιαία έκθεση του Οργανισμού, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, το φετινό κύμα εποχικής γρίπης μέχρι στιγμής ευθύνεται για 151 σοβαρά κρούσματα και 38 θανάτους από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από τα σοβαρά κρούσματα, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, με την πλειονότητα εξ αυτών (64%) να μην έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ανησυχητικά, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα η κατάσταση μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι καλύτερα ελεγχόμενη. Ωστόσο, ενδεικτικό της πορείας της νόσου είναι πως φέτος έχουν ελεγχθεί συνολικά 1559 κλινικά δείγματα, προερχόμενα από νοσοκομεία, όταν ο αντίστοιχος αριθμός της περσινής περιόδου γρίπης ήταν 1472.
Ο ΕΟΔΥ προχωρά και σε μια εκτίμηση για την επίπτωση της γρίπης, βασιζόμενος στο συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα από όλες τις αιτίες. Καταγράφοντας, λοιπόν, μια σχετική αύξηση στον αριθμό την εβδομάδα 5/2020 (27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020) εκτιμά πως μέρος αυτής της αύξησης ίσως οφείλεται στη γρίπη. Εκτός ότι πρόκειται για εκτίμηση, ανάλογες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος του Ιανουαρίου η θνησιμότητα ήταν αρκετά υψηλότερη συγκριτικά με φέτος.
Ο ΕΟΔΥ δε, επισημαίνει και στην ανακοίνωση του ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.
Αποτελεσματική ασπίδα από τη γρίπη συνεχίζει να αποτελεί το αντιγριπικό εμβόλιο, σε συνδυασμό με την τήρηση των προσωπικών συνθηκών υγιεινής. Όπως τονίζει και ο ΕΟΔΥ, με την ευκαιρία της κορύφωσης του φετινού εποχικού επιδημικού κύματος της γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.
«Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους», καταλήγει.