Στο περιστατικό του Υποδιοικητή του Θριάσιου Νοσοκομείου, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΓΚΝ της Νίκαιας, με αναπνευστική ανεπάρκεια, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς ο άτυχος άνδρας είχε 3 ημέρες νωρίτερα εμβολιαστεί κατά της COVID-19.
Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, υπάρχει ένας χρονικός συσχετισμός, καθώς εμφάνισε αναπνευστική ανεπάρκεια 3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Όπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, αν και δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και περιστατικού, το πρωτόκολλο επιβάλλει να καταγραφεί στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, στην "Κίτρινη Κάρτα".
Σε κάθε περίπτωση, ο εργαστηριακός, παρακλινικός έλεγχος αποκλείει λοίμωξη από COVID-19. "Άρα δεν ήταν σε περίοδο δρομολογημένης λοίμωξης από COVID, αλλά από το ιστορικό διαπιστώθηκε ότι είχε υποκείμενο νόσημα, που φαίνεται να του έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση", σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ακολουθήσει έναν εμβολιασμό πρέπει να καταγράφεται στην Κίτρινη Κάρτα, ακόμα και ένα κάταγμα ή ένα τροχαίο ή οποιοδήποτε, ακόμα και φαινομενικά άσχετο, οφείλεται να καταγράφεται στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης.
Θεμιστοκλέους: Ο θεσμός της φαρμακοεπαγρύπνησης δεν υπολειτουργεί
Στο θεσμό της φαρμακοεπαγρύπνησης αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Θα πρέπει να τονίσουμε πως οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ακολουθήσει έναν εμβολιασμό πρέπει να καταγράφεται στην Κίτρινη Κάρτα, ακόμα και ένα κάταγμα ή ένα τροχαίο ή οποιοδήποτε, ακόμα και φαινομενικά άσχετο, οφείλεται να καταγράφεται στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε αρχικά ότι πρόκειται για ένα θεσμό στη χώρα μας, που σε καμία περίπτωση «δεν υπολειτουργεί». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι λόγω του εμβολίου έχει ενισχυθεί με προσωπικό ώστε να μπορεί να καταγράφεται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια.
Για τα άτομα που εμβολιάζονται και θέλουν να αναφέρουν μία ανεπιθύμητη ενέργεια, ο κ. Θεμιστοκλέους, τους συμβούλεψε το εξής: «Αν δεν έχουν θεράπων γιατρό, τότε μπορούν να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε υγειονομική δομή, σε κάποιον άλλο γιατρό, σε Κέντρα Υγείας, στα Δημόσια Νοσοκομεία είτε σε ιδιώτες γιατρούς που ασκούν το επάγγελμα».
ΕΟΦ: Τι είναι η κίτρινη κάρτα;
Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και των εμβολίων, σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) έχουν την υποχρέωση και οι Aσθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.
Οι ασθενείς ή οι εμβολιαζόμενοι συνιστάται να επικοινωνούν με το ιατρό τους προκειμένου να τον συμβουλεύονται για κάθε ανησυχία σχετικά με την υγεία τους αλλά και για την αναφορά σε αυτόν πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων ή εμβολίων. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες και απευθείας στον ΕΟΦ.
"Ειδικά για τα εμβόλια είναι απαραίτητο να αναφέρεται το εμπορικό όνομα του εμβολίου που χορηγήθηκε, ο αριθμός παρτίδας και το εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός. Η ημερομηνία χορήγησης του εμβολίου, ο αριθμός της δόσης και στοιχεία του ιατρικού ιστορικού του εμβολιαζόμενου και τυχόν συγχορηγούμενων φαρμάκων είναι πολύ σημαντικά για την αξιολόγηση της αναφοράς", σημειώνεται.
Υπογραμμίζεται ότι η επιτυχία του θεσμού της Κίτρινης Κάρτας στηρίζεται στην επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας και ασθενών/καταναλωτών, στη θέληση και τον ζήλο τους να γνωστοποιούν τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.
Κριτήρια Σοβαρότητας Ανεπιθύμητης Ενέργειας
- Θάνατος
- Άμεσα απειλητική για τη ζωή ΑΕ
- Πρόκληση ή παράταση νοσηλείας
- Πρόκληση εμμένουσας ή σημαντικής αναπηρίας ή ανικανότητας
- Συγγενής Ανωμαλία / βλάβη κατά τον τοκετό
- Σημαντικό ιατρικό συμβάν
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ η Κίτρινη Κάρτα πρέπει να συμπληρώνεται για να εμπλουτιστούν οι γνώσεις για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων) ώστε να λαμβάνονται μέτρα για την ορθότερη και ασφαλέστερη χρήση τους.
Σημειώνεται ότι κατά την παραλαβή τους οι αναφορές αξιολογούνται απο επαγγελματίες υγείας, εισάγονται στην εθνική βάση και προωθούνται στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης (EudraVigilance) και μέσω αυτής στην βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Vigibase WHO-UMC) για περαιτέρω αξιολόγηση, χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένο κανένα προσωπικό δεδομένο.