Ανικανοποίητος έμεινε ο ΠΦΣ μετά την απόφαση του ΕΟΦ στις 2 Φλεβάρη για προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για 42 φαρμακευτικά προϊόντα.
Θυμίζουμε ότι στις 19 Γενάρη ο ΕΟΦ είχε αποφασίσει άρση αυτών των περιορισμών, επιτρέποντας εκ νέου τις εξαγωγές. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, καθώς οι ασθενείς στην Ελλάδα κινδυνεύουν να μεινουν χωρίς φάρμακα λόγω των ελλείψεων.
Οι νέες αντιδράσεις του ΠΦΣ στην απόφαση του ΕΟΦ
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ η απόφαση αυτή «δεν αντικατοπτρίζει στο ελάχιστο τη συνολική εικόνα των πραγματικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στο καθημερινό έργο της εκτέλεσης συνταγών για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται, αφού από τη λίστα των φαρμάκων τα οποία συμπεριλαμβάνει η απόφαση απουσιάζει η πλειοψηφία των σκευασμάτων του πίνακα, τον οποίο εγκαίρως είχαμε υποβάλλει με αποδεδειγμένα ελλειπτικά φάρμακα».
Ο ΠΦΣ θεωρεί ότι η παρέμβαση του ΕΟΦ θα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και όχι προσωρινό.
«Είναι θέμα χρόνου η άρση της απόφασης με νέα που θα την τροποποιεί ή θα την ανατρέπει. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και τομές στη λειτουργία της επιτήρησης της διακίνησης των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας (επανειλημμένα σας έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας) λαμβανομένης υπόψιν και αξιοποίησης της λίστας των ελλειπτικών φαρμάκων την οποία καταρτίζουν και αποστέλλουν στον Οργανισμό οι καθόλα αρμόδιοι για τις ελλείψεις, φαρμακοποιοί της κοινότητας» καταλήγει στην ανακοίνωση.
Ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι παράλληλες εξαγωγές
Ειδικότερα, οι παράλληλες εξαγωγές είναι μια πρακτική νόμιμη και αφορά φάρμακα που έχουν εισαχθεί στη χώρα αλλά επανεξάγονται προς άλλες, κυρίως, κοινοτικές αγορές.
Ωστόσο, συχνά γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας που παρέχει ο νόμος, με αποτέλεσμα να εξάγονται ποσότητες φαρμάκων απαραίτητων για την ελληνική αγορά οδηγώντας σε ελλείψεις. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια στα σκευάσματα και να προστατευθεί η δημόσια υγεία, ο ΕΟΦ αποφασίζει την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης.