Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα, ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή. «Σύντομα θα έχουμε νεότερα» είπε ο Πλεύρης τονίζοντας ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση της ηπατίτιδας αυτής με τη νόσο Covid -19.
Τι είναι ηπατίτιδα
Η ηπατίτιδα αναφέρεται σε μια φλεγμονώδη πάθηση στο συκώτι. Είναι συχνά αποτέλεσμα ιικής φλεγμονής, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες. Ένα είδος ηπατίτιδας είναι η αυτοάνοση ενώ υπάρχει και αυτή που προκαλείται μετά από τη λήψη φαρμάκων, τοξινών και αλκοόλ. Η αυτοάνοση ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια που συμβαίνει όταν το σώμα δημιουργεί αντισώματα κατά του ηπατικού ιστού.
Επίσης υπάρχουν πέντε τύποι ηπατίτιδας που οφείλονται σε ιό. Α, Β, C, D και Ε. Ένας διαφορετικός ιός είναι υπεύθυνος για κάθε τύπο ιικής ηπατίτιδας. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι είναι περίπου 354 χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια ηπατίτιδα Β και C παγκοσμίως.
Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό όμως δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.
Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.
Ο ΕΟΔΥ πάντως τονίζει στην τελευταία ανακοίνωσή του ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο τέτοιο κρούσμα και βρίσκεται σε εγρήγορση.
Νεότερη ανακοίνωση του ECDC
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε σήμερα πάντως ότι έχουν εντοπισθεί κρούσματα παιδικής ηπατίτιδας και σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες πλην του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ταυτοποιήθηκαν τα πρώτα ανησυχητικά περιστατικά.
«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.
«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».
Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ECDC.
Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανακοινωθούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και είχε ήδη αναφέρει «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία.
Το ECDC, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα. Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.
Στις 5 Απριλίου τα πρώτα κρούσματα
Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αργότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ.
Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου». «Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το ECDC.