Παράλληλά, τόνισε ότι έχουν την δυνατότητα ανίχνευσης και της Όμικρον ερωτηθείς για την αξιοπιστία τους στην ΕΡΤ. Μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστα όσα τα μοριακά σίγουρα όπως εξακολουθούν να είναι ένας χρήσιμος δείκτης στη μάχη με τον κορονοϊό όπως εξήγησε.
«Τα self test βγαίνουν θετικά και σε όσους έχουν την παραλλαγή «Όμικρον». Προφανέστατα τα self test έχουν μια μικρότερη ευαισθησία και για το λόγο ότι τα κάνει μόνος του ο πολίτης, ο οποίος δεν έχει την εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού» είπε.
Για να προσθέσει «Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία ασφαλιστική δικλείδα. Γιατί ακόμα και το στατιστικό λάθος των ψευδώς αρνητικών self test είναι αρκετά μικρό. Σίγουρα τα PCR και τα rapid που γίνονται από ειδικούς έχουν ένα σημαντικό παραπάνω στοιχείο, λόγω του τρόπου που γίνονται, αλλά και το self test είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Καταλήγοντας θέλοντας να εξηγήσει πόσο σημαντικό εργαλείο είναι είπε χαρακτηριστικά: «Να σας πω μόνο ότι το 30% των κρουσμάτων, που βρίσκουμε κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα, είναι από self test. Αυτή η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε συνδυάζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται και πηγαίνουν και κάνουν self test» είπε.
Σχετικά με την αξιοπιστία των self test
Υπενθυμίζεται πάντως ότι όπως είχε τονίσει το ECDC η αξιοπιστία του self test εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: από την ικανότητα του ατόμου να πάρει σωστά το υπό εξέταση δείγμα, το αν θα ακολουθήσει τις οδηγίες διενέργειας της εξέτασης, την παρουσία ιικού φορτίου κατά τη στιγμή της δειγματοληψίας και την επίπτωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό κατά τη διενέργεια του τεστ.
Σε μελέτη (Linder και συνεργάτες) που έγινε πρόσφατα αξιολογήθηκε η συμφωνία των αποτελεσμάτων των self tests και τεστ που διενεργήθηκαν από επαγγελματίες Υγείας.
Όταν οι πολίτες λάμβαναν οι ίδιοι το δείγμα από τη μύτη τους και έκαναν ανώνυμα εγκεκριμένο τεστ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ευαισθησία του τεστ ήταν πολύ κοντά σε εκείνη που αφορούσε λήψη αντιγόνου από επαγγελματίες Υγείας, παρότι οι πολίτες δεν τηρούσαν πάντα πιστά τις οδηγίες.
Τα ποσοστά συμφωνίας μεταξύ των self tests και των τεστ που είχαν διενεργήσει επαγγελματίες, βρίσκονταν στα θετικά αποτελέσματα στο 91,4% και στα αρνητικά στο 99,1%.
Αν και παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τη λήψη δείγματος σε περισσότερα από τα μισά τεστ (ατελής λήψη ή διαδικασία εξαγωγής ή μη ακριβής όγκος υλικού), οι επιστήμονες συμπέραναν πως τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με εκείνα, κατά τα οποία τα δείγματα είχαν συλλεχθεί από επαγγελματίες Υγείας.
Μία σειρά από μελέτες έδειξαν πως η ποιότητα των δειγμάτων που είχαν ληφθεί από μη επαγγελματίες Υγείας, είχαν τελικά την ίδια απόδοση με τα μοριακά τεστ PCR.
Σε μία από αυτές, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα self tests με δείγματα που είχαν βγει θετικά με εξέταση PCR και με βάση το άτομο που λάμβανε το δείγμα. Βρέθηκε πως το test ήταν πιο ευαίσθητο όταν γινόταν από εργαστηριακό επαγγελματία Υγείας (78,8%), σε σύγκριση με έναν επαγγελματία Υγείας (70%) ή έναν εκπαιδευμένο πολίτη (57,5%).
Ποιος ο βαθμός ευαισθησίας
Σε άλλη μελέτη (Stohr και συνεργάτες), συγκρίθηκαν οι λήψεις δειγμάτων στο σπίτι. Δύο τύποι κιτ (BD Veritor System RADT και RADT της Roche Diagnostics), διανεμήθηκαν σε 3.215 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να λάβουν δείγμα από τη μύτη. Η ευαισθησία των εξετάσεων συγκρίθηκε με μοριακό τεστ PCR, με δείγματα που είχαν λάβει ειδικοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη και είχαν σταλεί για ανάλυση στο εργαστήριο. Η ευαισθησία βρέθηκε να είναι σε ποσοστό από 75,5% έως 80,1%, ανάλογα με τον τύπο του self test.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, το self testing, με τη χρήση των κιτ που διατίθενται στο εμπόριο, ήταν αρκετά αξιόπιστο, ειδικά σε περιπτώσεις ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο, άρα και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.Το θετικό αποτέλεσμα ενός self test - σημειώνουν - είναι λιγότερο αξιόπιστο, όσο μειώνεται η επίπτωση της επιδημίας στον πληθυσμό. Ένα τεστ με 80% "ευαισθησία" (θετικό αποτέλεσμα) και 99% "ειδικότητα" (αρνητικό αποτέλεσμα) έχει θετική προγνωστική τιμή 44,7% και 7,4% αντίστοιχα.
Αυτό σημαίνει πως μόνο μία μειονότητα ατόμων που βγαίνουν θετικά στο self test σε μία περίοδο χαμηλού επιπολασμού του ιού θα έβγαιναν θετικοί και με το μοριακό τεστ (PCR). Στον αντίποδα, όσοι βγαίνουν αρνητικοί έχουν υψηλή πιθανότητα (πάνω από 98%) να βγουν αρνητικοί και στο PCR.
Σε κάθε περίπτωση όποιος έχει μπούκωμα, συνάχι ή ξηρό λαιμό πρέπει να μένει στο σπίτι του και να συμπεριφέται σαν να έχει κορονοϊό ακόμα και αν το τεστ του είναι αρνητικό σύμφωνα με όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί τις τελευταίες μέρες μετά την επικράτηση της Όμικρον. Ο κύριος Σύψας είχε τονίσει από την πλευρά του ότι καλό είναι να κάνουμε PCR αν τα συμπτώματα επιμένουν και μένουμε στην...απομόνωση για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.