Κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξει κρίση στο θέμα των φαρμάκων στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλευρής, τονίζοντας ότι, εάν υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές θα αφορούν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα σε πολύ φτηνά φάρμακα των 1-2 ευρώ τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».
«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν»
Ο κ. Πλεύρης, έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα στην ΕΡΤ, γνωστό φάρμακο με Αμοξυκιλλίνη, λέγοντας «υπάρχει γενόσημο του φαρμάκου με Αμοξυκιλλίνη που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».
Ο Υπουργός, υπογράμμισε τη σημασία των γενόσημων, αναφέροντας πως «όλα τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γενόσημα, είναι ασφαλές φάρμακο, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία την εμπιστεύονται οι μεγάλες πολυεθνικές για να παράγουν τα φάρμακά τους. Αν η ελληνική εταιρεία αποσύρει το γενόσημο τότε ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο πολλαπλάσια ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε σε εκβιασμούς εταιρειών. Τον Δεκέμβριο κάναμε μείωση 7% στις τιμές των φαρμάκων και μετά θα έρθουν με αίτηση στα πολύ φτηνά φάρμακα οι εταιρίες να ζητήσουν αυξήσεις και το μεγαλύτερο βάρος θα το σηκώσει ο ΕΟΠΥΥ».
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»
«Στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Όπου έχουμε υποκατάτατο θα υπάρχει ενημέρωση, όπου έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από τη νελληνική αγορά θα γίνονται παραγγελίες από τον ΙΦΕΤ».
Σχετικά με την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, εξήγησε ότι «αυτό που ζητάμε από την ΕΕ είναι άμεσα μέτρα όπως η εισαγωγή πρώτων υλών ή κάλυψη ελλείψεων από κεντρική τροφοδότηση αλλά και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να εξαρτόμαστε από την Ασία».
Σε ποια φάρμακα υπάρχουν οι μεγαλύτερες ελλείψεις
«Στα brand φάρμακα τα αναπνευστικά έχουμε ελλείψεις, εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες εισαγωγές, στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα, ο ΕΟΦ θα ενημερώνει τους πολίτες σε ποια φάρμακα υπάρχει πρόβλημα, οι γιατροί θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά φάρμακα ώστε να συνταγογραφούν τα υποκατάστατα ενώ σε φάρμακα που συνταγογραφούνται, όχι στα μη συνταγογραφούμενα όπως το Depon, θα γίνεται ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση».
«Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων αφενός έχει να κάνει με αυτά που εξάγονται και αφετέρου με της εποχής τα φάρμακα, παρακεταμόλη, αντιβιώσεις αναπνευστικά που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη λόγω τη έξαρσης των ιώσεων σε όλο τον κόσμο, τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους αλλά και επειδή οι χώρες της Ασίας κρατάνε τις δικές τους παραγωγές για τους δικούς τους πληθυσμούς».
Σχετικά με την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Ως ΕΕ αυτό που θα ζητήσουμε είναι αρνητικό τεστ από την Κίνα πριν μπουν στο αεροπλάνο και το δεύτερο σημείο είναι ο έλεγχος των λυμάτων γιατί έχουμε μια ανησυχία μήπως εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη και η Κίνα λόγω της zero covid βρίσκεται εκεί που βρισκόταν ο κόσμος πριν από έναν χρόνο».
«Είναι μια ανησυχία εμείς ως ΕΕ οφείλουμε να πάρουμε μέτρα που δεν θα είναι πισωγύρισμα. Εμείς ως Ελλάδα ζητάμε περισσότερο να υπάρχει αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση από την Κίνα, πιστεύουμε ότι αυτό είναι αρκετό και λίγο πολύ αυτό θέλουν οι περισσότερες χώρες».