Αρχικά, ο Υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι στο κομμάτι της υγείας τα τελευταία 10 έτη δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα επειδή υπήρχε το clawback. «Υπήρχε, δηλαδή, η ασφάλεια ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένας κλειστός προϋπολογισμός, όσο και αν τον υπερβούμε, έτσι και αλλιώς θα πάρουμε πίσω τα χρήματα».
Πλεύρης: «Πιστεύω πολύ» στο διαχωρισμό του προϋπoλογισμού
Με το πρόβλημα να γιγαντώνεται, φτάσαμε στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας για διαίρεση του προϋπολογισμού της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και λοιπά φάρμακα. Ειδικότερα, για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το budget που διατίθεται, φτάνει τα 2 δις ευρώ ενώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη αυτό το ποσό φτάνει τα 528 εκατ. ευρώ.
«Αυτοί οι προϋπολογισμοί είναι χαμηλοί» παραδέχτηκε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει παραπάνω κατανάλωση από όσο χρειάζεται».
Θυμίζουμε ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού περί των 60 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Επομένως, «εξορθολογείται» ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%.
«Είναι πολιτική την οποία θέλω να πάρω πάνω μου. Την πιστεύω πάρα πολύ. Αν έχουμε κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία, υποχρεώνουμε τις ακριβές κατηγορίες να πάνε στις διαπραγματεύσεις και να δώσουν τις εκπτώσεις που μπορούμε να πάρουμε» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.
Οι απαντήσεις στο πρόβλημα και τα διαρθρωτικά μέτρα
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να ληφθουν διαρθρωτικά μέτρα εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, όπως η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στην Υγεία. «Είμαστε κοντά» σε αυτό υπογράμμισε και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 250 εκατ. ευρώ για τον Ατομικό Ψηφιακό Φάκελο Υγείας και τη ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. «Υπολογίζουμε ότι οι διαγωνισμοί σε όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2023. Στο τέλος του 2023 θα μιλάμε για την υλοποίησή τους και τα οφέλη αυτά θα φανούν από το 2024» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το κομμάτι της υποχρηματοδότησης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει:
- βγήκαν τα εμβόλια από τον προϋπολογισμό
- επενδυτικό clawback (ένα μέρος του clawback μπορεί να επενδυθεί ξανά από τις εταιρείες
Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 θα ακολουθήσει την αύξηση που θα έχει το ΑΕΠ της χώρας. «Παράλληλα, έχουμε ένα στόχο που έχει να κάνει με τη μείωση του clawback. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, αυτομάτως υπάρχει η ρήτρα συνυπαιτίοτητας της χώρας. Ευελπιστούμε ότι για φέτος αυτό θα αποφευχθεί» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αύξηση θα είναι της τάξεως του 2%-3%.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απόφαση συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων στους ανασφάλιστους μόνο σε δημόσιες δομές υγείας, η οποία εκτιμά πως θα αποφέρει στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής 30-40 εκατ. ευρώ.
Έλεγχος κατανάλωσης: «Να παίρνει το φάρμακο αυτός που το χρειάζεται»
Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε την υπερκατανάλωση φαρμάκων ως το «μεγάλο πρόβλημα» της χώρας. Παραδέχτηξε ότι στον έλεγχο της κατανάλωσης έχουν γίνει λιγότερα πράγματα επειδή μέχρι πρόσφατα η πανδημία αποτελούσε προτεραιότητα.
Ωστόσο, εξήγησε ότι ήδη έχουν βγει από τον ΕΟΠΥΥ οι δέκα πιο ακριβές κατηγορίες φαρμάκων. «Θέλουμε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα και ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει στέλει συνταγογραφικούς δείκτες στην ΗΔΙΚΑ».
Παράλληλα, επισήμανε ότι στόχος είναι το φάρμακο να το παίρνει αυτός που χρειάζεται. «Να μην έχουμε δηλαδή, υπερκατανάλωση στην καινοτομία».
Φάρμακα χαμηλής θεραπευτικής αξίας θα μεταφερθούν στην αρνητική λίστα
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στα φάρμακα χαμηλής θεραπευτικής αξίας που υπερκαταναλώνονται και παίρνουν «μεγάλο κομμάτι του παζλ» της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ενδεικτικά, ανέφερε τη βιταμίνη D και το μαγνήσιο. Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι ετοιμάζεται μία κατηγορία φαρμάκων που θα φύγει από τη θετική λίστα και θα πάει στην αρνητική λίστα (δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ) «γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουν τη θεραπευτική αξία που θα πρέπει να αποζημιώνονται».
«Με την ενίσχυση του προϋπολογισμού, τον έλεγχο της κατανάλωσης και των διαρθρωτικών μέτρων προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά και όχι απλώς να παρακολουθούμε ένα clawback να γιγαντώνεται» κατέληξε ο Υπουργός Υγείας στην ομιλία του.