Το Hospital@Home αναφέρεται στη Δημιουργία συστήματος Νοσοκομειακής Φροντίδας στο σπίτι που θα απευθύνεται σε ασθενείς που μέχρι σήμερα κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο για να λάβουν νοσοκομειακή φροντίδα.
Τo project χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός που διατίθεται φτάνει τα 14.722. 272 ευρώ.
Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει τη κατ΄οίκον νοσηλεία αλλά αυτό δεν καλύπτει τις επιπλέον ιατρικές πράξεις από νοσηλευτές που θα χρειαστούν για την νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι. Αυτό θα επιτευχθεί με το Hospital@Home το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και:
- χρήση τεχνολογίας: με την τηλειατρική και την τηλεμετρία θα μπορούμε να παρακολουθούμε τους ασθενείς στο σπίτι και όταν ο νοσηλευτής ή ο γιατρός θα επισκέπτεται το σπίτι, θα έχει στηθεί ένα περιβάλλον που θα προσομοιάζει με το θάλαμο νοσηλείας (μηχανήματα που θα επικοινωνούν με το νοσοκομείο)
- Δημιουργία 8 Κέντρων Αναφοράς (ΚΑ) για την Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ). Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αναβαθμιστεί όταν ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι την άνοιξη του 2023 θα είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Το «Άγιος Σάββας» θα ξεκινήσει τη κατ΄οίκον νοσηλεία σε ογκολογικούς ασθενείς
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας εκτίμησε ότι το project μπορεί να ξεκινήσει με τους υπάρχοντες πόρους τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο με την έκδοση υπουργικής απόφασης. Η αρχή θα γίνει με το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
Ειδικότερα, ένα από τα νοσοκομεία που θα παρέχει κατ΄οίκον νοσηλεία είναι και το Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας». Το νοσοκομείο έχει αναλάβει το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ για την παροχή κατ΄οίκον ογκολογικής θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο.
Όταν υπάρξει μία επιπλέον χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επεκταθεί το έργο και στα υπόλοιπα 8 Κέντρα που θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμού που θα γίνει τον εντός Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Ο κ. Κωτσιόπουλος ξεκαθάρισε ότι δε θα είναι όλα για ογκολογικούς ασθενείς (παιδιατρικούς ασθενείς, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α).