Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 12 χώρες (όπως σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία), ενώ η Μεγάλη Βρετανία μετρά 111 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο διερευνούν τη μυστηριώδη αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών είναι ότι τα κρούσματα δεν συνδέονται με τους τυπικούς ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.
«Ακόμα είναι ένας πολύ χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, αλλά πρόκειται για παιδιά, αυτό είναι το κύριο μέλημα μας», δήλωσε η Maria Buti, καθηγήτρια ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής δημόσιας υγείας μελέτης του ήπατος, η οποία παρακολουθεί στενά την επιδημία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Η κύρια θεωρία είναι πως πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, πιθανώς με έναν αδενοϊό - μια κοινή οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Ένα είδος αδενοϊού, ο τύπος 41, προκαλεί συνήθως οξεία γαστρεντερίτιδα και έχει αναφερθεί ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά ποτέ στο παρελθόν σε υγιή παιδιά. Από τα προσβεβλημένα παιδιά στη Βρετανία, το 75% βρέθηκε θετικό στον αδενοϊό.
Είναι επίσης πιθανό να εμπλέκεται ένα νέο παθογόνο ή να υπάρχει έκθεση σε μια τοξίνη, αλλά η γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι μάλλον πρόκειται για μόλυνση.
Οι υποθέσεις εργασίας των βρετανών ερευνητών σύμφωνα με την έκθεση των υγειονομικών αρχών (https://assets.publishing.service.gov.uk/.../acute...) (με σειρά από την πιθανότερη προς την λιγότερο πιθανή) με τα ισχύοντα δεδομένα είναι οι εξής σύμφωνα με όσα τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος στη χθεσινή του ανάρτηση :
Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά
τη διάρκεια της πανδημίας
Β. προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη
Γ. διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη πχ με κορονοϊό
Δ. έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
2. Μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιο ενισχυτικό παράγοντα
3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη
4. Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν ακόμα νεότερα και το χειρότερο σενάριο θέλει να κρύβεται μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού πίσω από τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αλλά είναι και το λιγότερο πιθανό.
Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα παιδιά
Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις τις τελευταίες ημέρες τα παιδιά είναι κατά κύριο λόγο ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια και τα συμπτώματα είναι τα εξής:
Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρώτο σημάδι που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς είναι ο ίκτερος, που φαίνεται «στο ασπράδι του ματιού».
Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά.
Αναλυτικά τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:
Ίκτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L