Ανησυχία εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για το βαθμό ετοιμότητας των τριών Νοσοκομείων Αναφοράς σε Αττική (Αττικό, Σωτηρία) και Μακεδονία (ΑΧΕΠΑ) να υποδεχθούν κρούσματα Κορωνοϊού, όπως και τα άλλα εφημερεύοντα Νοσοκομεία, με βάση έγγραφα των Σωματείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκου, ο χώρος απομόνωσης όταν προσέρχονται ύποπτα κρούσματα στο Αττικό είναι εντός των ΤΕΠ, εκεί που περιμένουν εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί. «Το ύποπτο κρούσμα περνάει εν μέσω άλλων ασθενών, για να δικομισθούν στα ειδικά δωμάτια. Καμία ασφάλεια», σημειώνει.
Εν τω μεταξύ, τα εφημερεύοντα που δεν είναι Νοσοκομεία Αναφοράς για τον κοροναϊό διαμόρφωσαν ένα δωμάτιο στην είσοδο τους ως απομόνωση για να παραμείνει εκεί το κρούσμα έως τη διακομιδής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμά αποτελεί το «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης όπου σε δωμάτιο για τον κορωνοϊό μετατράπηκαν τα αποδυτήρια των Τραυματιοφορέων των οποίων η πόρτα… δεν κλείνει καλά. «Εάν προσέλθει στα ΤΕΠ Νοσοκομείου χωρίς να έχει εντοπισθεί, εν μέσω πολυάριθμων ασθενών τι θα γίνει; Δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος μετάδοσης», διερωτάται ο κ. Γιαννακος. Όπως εξηγεί, τα τρία Νοσοκομεία αναφοράς διαθέτουν ελάχιστες κλίνες αρνητικής πίεσης (τρεις το Αττικό, τέσσερις το ΑΧΕΠΑ και οκτώ το Σωτηρία).
ΑΧΕΠΑ
Στο ΑΧΕΠΑ δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο. Η πόρτα είναι στο διάδρομο της Παθολογικής κλινικής μαζί με 57 άλλους ασθενείς. Σε περίπτωση περισσότερων κρουσμάτων που θα νοσηλευθούν; Εάν χρειαστούν λόγω επιπλοκών να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ που θα βρουν, όταν 100 κλίνες είναι κλειστές και το Αττικό έχει 8 κλίνες έτοιμες εξοπλισμένες κλειστές.
«Σήμερα περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από 50 Ασθενείς από την εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις. Εάν χρειαστεί κρούσματα να παραμείνουν σε εφημερεύοντα Νοσοκομεία που δεν είναι Αναφοράς πως θα νοσηλευτούν με ασφάλεια χωρίς κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, αφού δεν υπάρχουν θάλαμοι αρνητικής πίεσης, εξοπλισμός, δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς, ιατρικά μηχανήματα (π.χ. φορητός ακτινογράφος). Πως θα κάνουν αξονική τομογραφία όταν με το ένα αξονικό εξυπηρετούνται δεκάδες ασθενείς καθημερινά;», διερωτάται και πάλι.
Για τη νοσηλεία ύποπτου κρούσματος στο ΑΧΕΠΑ που ο θάλαμος αρνητικής πίεσης είναι μέσα σε παθολογική κλινική με άλλους 57 ασθενείς χωρίς ξεχωριστή είσοδο παράνομα κλήθηκαν νοσηλεύτριες από εκπαιδευτική άδεια να το περιθάλψουν κάτι που καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.
Θριάσιο & Αττικό
Κατά τον κ. Γιαννάκο, το Θριάσιο, στο οποίο θυμίζουμε εξετάζονται δύο ύποπτα κρούσματα, είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωναϊό. Τα κρούσματα τα υποδέχονται σ δύο θαλάμους της Πνευμονολογικής κλινικής χωρίς να διαθέτουν αρνητική πίεση. Το ίδιο και στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο στην Παθολογική κλινική. «Η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής. Επισημαίνεται σε πολλά έγγραφα των Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων Αναφοράς. Αναφέρουν ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κρούσματα κορωναϊού πλην μεμονωμένων και διαπιστωμένων», σημειώνει και εξηγεί πως με ένα ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να απασχοληθούν για ώρες (ντύσιμο, προετοιμασία, νοσηλεία, μεταφορά) ειδικευμένος Παθολόγος των ΤΕΠ, Παθολόγος ειδικευόμενος, νοσηλευτής και δύο τραυματιοφορείς.
«Θα πρέπει άμεσα τα Νοσοκομεία με διαδικασίες express να προσληφθούν 2.000 υπάλληλοι με κριτήρια ΑΣΕΠ και να χρηματοδοτηθούν για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν», συμπληρώνει.