«Πρέπει τώρα, εκτός από τον κορονοϊό να σκεφτόμαστε και άλλους τομείς υγείας για τη συνέχιση της φροντίδας των ασθενών, είτε πέρασαν τον ιό και τα κατάφεραν ή και των υπόλοιπων που απειλούνται από άλλα λοιμώδη και μη λοιμώδη νοσήματα. Λοιμώξεις, όπως, οι πνευμονίες, η φυμνατίωση, το HIV, η γρίπη, η λεγεωνέλα, που είναι και νόσος του καλοκαιριού, αλλά και χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιακά, τα πνευμονολογικά νοσήματα, οι κακοήθειες, ο διαβήτης και άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές είναι επίσης προτεραιότητα, κατά τον κ. Τσιόδρα. «Αυτή η προσέγγιση θα αφορά εκτίμηση κινδύνου για όλους τους τομείς υγείας, μέσα στο περιβάλλον του κορονοϊου και βέβαια την ασφάλεια των ασθενών, την υγεία δηλαδή ως ένα ενιαίο αφήγημα, από την ΠΦΥ έως τα νοσοκομεία. Η επείγουσα φροντίδα θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχεται σε υψηλό επίπεδο», συμπλήρωσε.
Η επάνοδος, σταδιακά στη χωρίς φόβο πρόσβαση στη φροντίδα θα είναι πρώτη προτεραιότητα, κατά τον Καθηγητή.
Μάλιστα, κατά τον κ. Τσιόδρα, το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας υλοποιεί σχέδιο πιστοποίησης ποιότητας στο χώρο της υγείας, με τη χρήση ειδικών δεικτών και πρωτοκόλλων εναρμονισμένο με τις διεθνείς οδηγίες, όπως ανέφερε.
Τα σημεία που εστιάζουν οι επιστήμονες
«Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η αύξηση των τοπικών επιδημιών, η αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλίων στα νοσοκομεία και σε ΜΕΘ, η αύξηση των θανάτων», είναι μεταξύ των παραμέτρων που παρακολουθούνται στενά ώστε να αποφευχθεί πισωγύρισμα, κατά τον Καθητητή
«Επίσης, το πραγματικό R, το οποίο παρακολουθούμε επί καθημερινής βάσεως αυτή την περίοδο και οι αυξήσεις του πέρα από το 1, γιατί πάνω από το 1 είναι εκεί που επιδημία αρχίζει να διασπείρεται και δεν είναι εύκολο να ανασταλεί», εξήγησε.
«Αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά και τα παρακολουθεί κάνεις συνέχεια. Όλες αυτοί οι παράμετροι έχουν να κάνουν με πιθανό πισωγύρισμα όσον αφορά στην επιδημία. Ελπίζω, όμως, ότι δεν θα συμβεί», συμπλήρωσε.
Κατά τον κ. Τσιόδρα στόχος είναι επιδημιολογική επαγρύπνηση ώστε να ανιχνευθούν ιδιαίτερα επιδημίες που αφορούν ευάλωτες ομάδες, οι οποίες παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής ακόμα και μετά την επιτυχημένη πορεία μας. Πρόκειται για τους μετανάστες, τους Ρομά, τους ανθρώπους που ζουν σε ειδικές συνθήκες, στα γηροκομεία, είναι τα νοσοκομεία, οι χώρες παροχής υπηρεσιών υγείας, οι νεφροπαθείς, οι φυλακές.
«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση να παρακολουθούμε τυχόν επιδημία σε αυτά τα μέρη, αλλά και στην κοινωνία γενικά. Επίσης μας ανησυχεί αν βρίσκουμε κρούσματα στα οποία δεν μπορούμε να βρούμε την πηγή μετάδοσης. Βέβαια είμαστε περισσότερο έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει διαδικασία ιχνηλατήσει των επαφών που κάναμε πολύ επιτυχημένα όλο αυτό τον καιρό με τη βοήθεια της πολιτικής προστασίας και της απομόνωσης των κρουσμάτων, ώστε να σταματούν οι κύκλοι μετάδοσης του ιού», συμπλήρωσε
Η επόμενη ημέρα
«Είναι τώρα η ώρα, μιας και η επιδημιολογική μας εικόνα είναι καλή, τόσο καλή χάρη σε όλους σας. Και δε χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση», ανέφερε.
Ο πραγματικός αναπαραγωγικός σταθμός της πανδημίας το πραγματικό R, ήταν χθες το βράδυ 0,33 πολύ κάτω από το 1, όπως σημείωσε και πρόσθεσε πως, πλέον θα έχουμε καθημερινή γραπτή αναφορά έως τις 31 Μαΐου και αν όλα συνεχίσουνε καλά τον Ιούνιο θα ενημερωνόμαστε από το Υπουργείο Υγείας με μια γραπτή ανακοίνωση για την εξέλιξη της νόσου, μία φορά την εβδομάδα, όπως γίνεται με τη γρίπη.
«Φυσικά για το νέο ιό θα συνεχίσουμε την επιδημιολογική επαγρύπνηση και επιτήρηση όλο το καλοκαίρι», διευκρίνισε.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η συμπεριφορά μας θα παραμείνει καλή, με προσήλωση τους κανόνες υγιεινής. «Και ας ευχηθούμε τηρώντας αυτά τα μέτρα ότι δεν θα χρειαστούμε να επανέλθουμε σε έκτακτες οι τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις», συμπλήρωσε.