Με μια συγκινητική τοποθέτηση, ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας έκλεισε τον κύκλο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, συγχαίροντας όλους όσοι συνέβαλαν στη μέχρι τώρα επιτυχία και απαντώντας στην κριτική, αυτούς τους 4 μήνες που εξελισσόταν η πανδημία.
Όπως σημείωσε, επιφυλακή και εγρήγορση για ένα τυχόν 2ο κύμα είναι σημαντική. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε επικοινωνία με ΠΟΥ και ελληνικές ιατρικές εταιρείες, για γενικότερα θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον κορονοϊό και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
«Την 1 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας μου έκανε την τιμή και με όρισε εκπρόσωπο του υπουργείου για το νέο κορονοϊό. Ξεκίνησα μαζί με το επιστημονικό μου έργο και την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Η απάντηση στην κριτική
Ο Καθηγητής δεν παρέλειψε, πάντως, να δώσει τη δική του απάντηση στην κριτική που δέχθηκε για ανακολουθίες στην ενημέρωση. «Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοι μου, παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής, σε μία κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα».
«Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορία, ίσως τη δυσκολότερη στιγμή μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια, το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό», συμπλήρωσε.
Όπως διευκρίνισε, τέτοιες συμπεριφορές δε βοήθησαν, ούτε βοηθούν ούτε και θα βοηθήσουν στο μέλλον. «Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε ενωμένος να αντιμετωπίσει την απειλή με δύσκολους όρους σε μία χρονική συνέχεια που η επιστημονική ιστορία, που αφορά το νέο ιό, μετατράπηκε πολύ γρήγορα και σε παγκόσμιο επίπεδο σε πολιτική ιστορία. Στην προσπάθεια επανόδου των κοινωνιών στην κανονικότητα. Σε αυτή την περίοδο βρήκε πρόσφορο έδαφος η έννοια του κοινωνικού τέλους στο απαγορευτικό έναντι του επιστημονικού και με κανόνες».
«Η επιστήμη, όμως, παραμένει πίστη στους κανόνες και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην πολιτεία και τους πολίτες όταν αυτό της ζητείται. Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά δεδομένα. Με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων καθώς και τη στήριξη και τη συμβολή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς βέβαια και την ανεκτίμητη βοήθεια από την Πολιτική Προστασία, προσπάθησα επί τέσσερις μήνες ναδίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα που έθεταν οι συμπολίτες μας μέσω των δημοσιογράφων και κάποιες φορές να εμψυχώνω από τη δική μου πλευρά μία κοινωνία που αγωνιούσε».
«Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη: η αβεβαιότητα, η εντιμότητα του να πει κάποιος δε γνωρίζω». Επιδεικνύοντας την ίδια πραότητα και σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να προβάλλεται ως πρότυπο.
Η επικοινωνία με τους πολίτες και η επιστροφή στην κανονικότητα
«Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους εσάς. Απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους του, ένας άνθρωπος με αδυναμίες, ένας άνθρωπος που φυσικά και δεν πρέπει να προβάλλεται ως πρότυπο. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και εν μέσω απαγορευτικού. Κι αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο».
«Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο και μια παρηγοριά στον μυστικό πόλεμο με το άγνωστο, με τον ίδιο το χειρότερο εχθρό μας, που τον αγκαλιάσαμε με ένα παράξενο τρόπο, που τον «τιμούσαμε» αναφέροντας ενοχλητικά νούμερα και στατιστικές. Στην πατρίδα μας παρά τις απώλειες, επιτρέψτε μου να πω και να επαναλάβω, δεν είχε το τελευταίο λόγο και γι’ αυτό δεν του κάνω τη χάρη να αναφερθώ σε αυτόν ξανά. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά».
Όπως ανέφερε, η πιο δύσκολη περίοδος ήταν αυτή του απαγορευτικού. «Γενναία και επιβεβλημένη η εισήγηση των επιστημόνων και η απόφαση της πολιτείας, αλλά αφού τηρήθηκε, αποτέλεσε απόφαση όλων μας, των απλών ανθρώπων που έμειναν σπίτι να προστατέψουν τους γονείς, τους παππούδες, τις γιαγιάδες τους, ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, των γονιών που έμειναν σπίτι με τα παιδιά τους αγωνιώντας για το εργασιακό τους μέλλον, των συμπολιτών μας που δεν έμειναν σπίτι γιατί έπρεπε να εργαστούν αυτό το διάστημα για όλους μας, των αφανών ηρώων στα νοσοκομεία και στην κοινότητα».
«Αντέξαμε όλοι μαζί σε αυτή την πρώτη φάση και περιορίσαμε την μετάδοση του ιού. Συγχαρητήρια σε όλους σας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τέσσερις μήνες μετά επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα.
«Η επιστήμη κάνει παγκοσμίως ότι μπορεί σε έναν εξαντλητικό αγώνα δρόμου να βρει αποτελεσματικές θεραπείες και όσο γρηγορότερα γίνεται ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σε αυτό τον αγώνα δρόμου ως επιστήμονες θα παραμείνουμε κοντά σας. Θα βοηθήσω τις επόμενες εβδομάδες όπως έκανα τόσο καιρό τον Υπουργό και την Επιτροπή σε θέματα που σχετίζονται με το νέο ιό και σταδιακά θα ασχοληθώ και εγώ με θέματα που αφορούν τους αγαπημένους μου ασθενείς, τους φοιτητές μου στο πανεπιστήμιο. Θέλω και εγώ σταδιακά να επιστρέψω και στα υπόλοιπα καθήκοντά μου», παραδέχθηκε.
Πως θα γίνεται η ενημέρωση
«Είναι τώρα η ώρα, μιας και η επιδημιολογική μας εικόνα είναι καλή, τόσο καλή χάρη σε όλους σας. Και δε χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση», σημείωσε και ανέφερε πως, ο πραγματικός αναπαραγωγικός ρυθμίς της πανδημίας το πραγματικό R, ήταν χθες το βράδυ 0,33, δηλαδή πολύ κάτω από το 1.
Πλέον, θα έχουμε καθημερινή γραπτή αναφορά έως τις 31 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά, η ενημέρωση θα γίνει εβδομαδιαία τον Ιούνιο, με μια γραπτή ανακοίνωση για την εξέλιξη της νόσου όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη.
«Φυσικά για το νέο ιό θα συνεχίσουμε την επιδημιολογική επαγρύπνηση και επιτήρηση όλο το καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε ότι η συμπεριφορά μας θα παραμείνει καλή με προσήλωση τους κανόνες υγιεινής, με τα μέτρα που λέμε τόσο καιρό και ας ευχηθούμε τηρώντας αυτά τα μέτρα ότι δεν θα χρειαστούμε να επανέλθουμε σε έκτακτες οι τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις», προσέθεσε.
Το αποχαιρετιστήριο ποίημα
«Ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά να συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα. Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας που εισέπραξα όλο αυτό τον καιρό και θα ήθελα να με συνοδεύουν οι ευχές σας όπως αυτή που έλαβα από ένα σωματείο παιδιών με δεξιότητες που μου ανέφεραν πως οι άγγελοι στη γη από το δικό τους μετερίζι μας σκέφτονται όλους μας.
Ο κύριος Τσιόδρας τελείωσε με ένα απόσπασμα από ένα ποίημα.
«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…».