«Τα δεδομένα δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (του SARS-CoV-2) και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της διεύθυνσης του EMA που είναι αρμόδια για τις απειλές για την υγεία και τη στρατηγική εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Όμως, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, χρειάζεται να προετοιμαστούμε για νέο κύμα μολύνσεων», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Καβαλέρι, το ίδιο σενάριο εκτυλίχθηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας, υπήρξε και τις δύο χρονιές φθινοπωρινό κύμα και η τάση αναμένεται να καταγραφεί και φέτος. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές του ιού.
Εξαπλώνεται ταχύτατα η BA.4.6
«Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος, όμως «πρέπει να επαγρυπνούμε για άλλες παραλλαγές. Για παράδειγμα, η BA.4.6 εξαπλώνεται με ταχύτητα στην Ευρώπη και έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη. Επίσης, BA.2.75 είναι υποπαραλλαγή ανησυχίας».
«Αυτό που είναι σαφές σε εμένα και πρέπει να έγινε ακόμη πιο σαφές από την παρουσίαση του Δρος Καβαλέρι είναι πως εμείς στην Ευρώπη θεωρούμε ακόμη πως η πανδημία συνεχίζεται», δήλωσε ο Στέφεν Θίρστρουπ, επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος του EMA.
Η Επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εισηγήθηκε να δοθεί έγκριση σε τροποποιημένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, πέραν αυτών για την αρχική μορφή του SARS-CoV-2.
Πόσο επικίνδυνη είναι η ΒΑ.4.6
Πόσο επικίνδυνη είναι όμως η νέα παραλλαγή; Η ΒΑ.4.6 είναι απόγονος του στελέχους ΒΑ.4 της Όμικρον. Η ΒΑ.4 εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Γενάρη του 2022 στη Ν. Αφρική και έκτοτε έχει μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο μαζί με την παραλλαγή ΒΑ.5. Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο πώς προέκυψε η ΒΑ.4.6 αλλά θα μπορούσε να είναι ένα ανασυνδυασμένο στέλεχος. Ο ανασυνδυασμός συμβαίνει όταν δύο διαφορετικά στελέχη SARS-CoV-2 μολύνει το ίδιο άτομο, την ίδια στιγμή.
Ενώ η ΒΑ.4.6 θα είναι παρόμοια με την ΒΑ.4 με πολλούς τρόπους, φέρει μία μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα, μία πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που του επιτρέπει να εισέλθει στα κύτταρά μας. Αυτή η μετάλλαξη, R346T, έχει παρατηρηθεί σε άλλα στελέχη και συνδέεται με την ανοσιακή διαφυγή. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει τον ιό να αποφύγει τα αντισώματα που αποκτήθηκαν από τον εμβολιασμό και τη προηγούμενη μόλυνση.
Ευτυχώς, οι λοιμώξεις από την Όμικρον προκαλούν γενικά λιγότερο σοβαρές ασθένειες και παρατηρήθηκαν λιγότεροι θανάτους σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αναμένουμε ότι αυτό θα ισχύει και για τη BA.4.6. Πράγματι, δεν έχουν υπάρξει ακόμη αναφορές ότι αυτή η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.
Παρόλα αυτά γνωρίζουμε επίσης ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον τείνουν να είναι πιο μεταδοτικές από προηγούμενες παραλλαγές. Η BA.4.6 φαίνεται να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος από την BA.5, την κυρίαρχη παραλλαγή. Αν και αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε προεκτύπωση (μια μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους), άλλα αναδυόμενα δεδομένα το υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του UKHSA , οι πρώτες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η BA.4.6 έχει 6,55% σχετικό πλεονέκτημα έναντι της BA.5 στην Αγγλία. Αυτό υποδηλώνει ότι η BA.4.6 αναδιπλασιάζεται πιο γρήγορα στα αρχικά στάδια της μόλυνσης και έχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τη BA.5.
Το σχετικό πλεονέκτημα της BA.4.6 είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό της BA.5 έναντι της BA.2, το οποίο ήταν 45% έως 55%.
Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός συνεχίζει να προσφέρει καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και εξακολουθεί να είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε για την καταπολέμηση της COVID. Η πρόσφατη έγκριση των δισθενών επικαιροποιημένων εμβολίων δημιουργεό ελπίδες παρόλα που δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα. Πέρα από αυτό, η ανάπτυξη πολυδύναμων εμβολίων για τον κορονοϊό που στοχεύουν σε πολλαπλές παραλλαγές θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη πιο ανθεκτική προστασία.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και το The Conversation