Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποίησε πως «πρεπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις ερχόμενες φθινοπωρινές και χειμερινές περιόδους προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις φαρμάκων όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε φέτος».
Συγκεκριμένα, όπως είπε οι ψυχρότεροι μήνες είναι συχνά προκλητικοί για προμήθειες φαρμάκων, καθώς τα κρούσματα αναπνευστικών ασθενειών και γρίπης τείνουν να αυξάνονται.
Ωστόσο, ο φετινός χειμώνας έφερε ιδιαίτερα προβλήματα στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και συνεχιζόμενα κρούσματα COVID-19 που προκαλούν άνοδο στη ζήτηση για αντιβιοτικά και παυσίπονα.
Μια ιδιαίτερη αιτία αντιδράσεων ήταν η έλλειψη αμοξικιλλίνης, ενός αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αποφευχθεί τα επόμενα χρόνια, τόνισε η επικεφαλής υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου στους ευρωβουλευτές στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας υποεπιτροπής υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SANT) την Πέμπτη (20 Απριλίου).
«Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το επόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα», είπε, διαβεβαιώνοντας στους νομοθέτες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται ήδη με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ιατρικής (EMA) για να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα βασικών αντιβιοτικών για το επόμενο έτος.
Ο ρόλος της HERA
Ένας τρόπος μετριασμού των πιθανών ελλείψεων θα μπορούσε να είναι μέσω της αποθήκευσης αποθεμάτων με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA), είπε η κα Κυριακίδου.
Η HERA, μια γενική διεύθυνση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, ιδρύθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, για την πρόληψη και την ταχεία ανταπόκριση σε μελλοντικές έκτακτες ανάγκες υγείας.
Στη συζήτηση, οι νομοθέτες επέμειναν ότι τα κράτη μέλη και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υγεία σε επίπεδο ΕΕ.
Η κα Κυριακίδου απαντώντας σε αυτούς ανέφερε πως ενώ πολλά ζητήματα υγείας παραμένουν εθνικής αρμοδιότητας, η Επιτροπή συνεργάζεται με τις διάφορες εθνικές αρχές και τη βιομηχανία προκειμένου να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει αυτήν την κοινή πρόκληση.
«Πρέπει να έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των κρατών μελών και να χρησιμοποιήσουμε όσα μάθαμε από την πανδημία», συνέχισε.
Ανέφερε, ακόμη, και τις κοινές προμήθειες ως παράδειγμα μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και τον οποίο η HERA εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει σε άλλες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη χρήση κοινής προμήθειας για τη γρίπη των πτηνών.
Διαβάστε σχετικά=> Τίθεται σε λειτουργία το δίκτυο εργαστηρίων HERA για την προετοιμασία της Ευρώπης απέναντι σε πανδημίες
Επικείμενη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ
Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων είναι βασικές ανησυχίες που θα αντιμετωπιστούν με τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ – η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί μετά από αρκετές καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα (26 Απριλίου).
Η ανανέωση της γενικής νομοθεσίας της ΕΕ για τα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση είναι ο τελευταίος σημαντικός φάκελος υγείας που θα αποκαλυφθεί από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Η κα Κυριακίδου είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα στοχεύει στη διασφάλιση ενός μελλοντικού και ανθεκτικού στην κρίση ρυθμιστικού συστήματος φαρμάκων για την Ευρώπη, ενώ θα συνεχίσει να προωθεί την καινοτομία, ώστε η φαρμακευτική βιομηχανία «να παραμείνει μια καινοτόμος παγκόσμιας κλάσης».
Επίσης, τόνισε ότι η πρόσβαση στα φάρμακα είναι πολιτική προτεραιότητα γιατί «δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στην ΕΕ».
«Όλοι μας αξίζει να έχουμε έγκαιρη και ίση πρόσβαση στα φάρμακα», κατέληξε.
Πηγή: euractiv