Την εκτίμηση ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ήδη ξεκίνησε στο εξωτερικό η τέταρτη δόση. Υπάρχει η Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει σε συγκεκριμένες ομάδες τέταρτη δόση, γιατί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 70%-75%, αλλά υπάρχουν και εμβολιασμένοι με δύο και τρεις δόσεις με πολλά υποκείμενα νοσήματα», επισήμανε.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», το 70%-75% των νοσούντων με κορονοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι και οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα που έχουν κάνει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου.
Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, συνέστησε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει εγκαίρως να αποφασίσει τι θα γίνει πριν τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσουν τα σχολεία και αυξηθεί η κίνηση.
«Εκτιμώ ότι αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης για όλους», τόνισε.
Νέα αποκλιμάκωση θα εξεταστεί το καλοκαρί
Σε κάθε περίπτωση ο Θάνος Πλεύρης τόνισε στις 8 Απριλίου στο Open ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε καθώς έχουμε μία μετάλλαξη με μεγάλη μεταδοτικότητα ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και παραμένει υψηλός υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει η ίδια πίεση που προκαλούσαν οι προηγούμενες μεταλλάξεις, κυρίως όσον αφορά τις βαριές νοσηλείες. Στις απλές κλίνες υπάρχει πίεση, καθώς πλέον τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και όλα τα non Covid περιστατικά.
Αναφορικά με τον σχεδιασμό ακολουθείται ο Θάνος Πλεύρης είπε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι- και με βασική ημερομηνία κάποια στις αρχές Μαΐου- θα πάμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν μας τρομάζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί πλέον η μορφή της πανδημίας είναι διαφορετική, ωστόσο παρακολουθούμε στενά κατά πόσο αυτά τα κρούσματα πιέζουν το ΕΣΥ».
Όπως πρόσθεσε: «Η όποια αποκλιμάκωση υπάρξει το καλοκαίρι θα επανεξεταστεί στο σύνολό της διότι οι επιστήμονες και από τον ΕΜΑ και από το ECDC είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί ως προς το ότι το φθινόπωρο. Ενδεχομένως και με την ίδια μετάλλαξη, την «Όμικρον», δηλαδή ακόμα και αν δεν υπάρξει αρνητική εξέλιξη με νέα παραλλαγή, ακριβώς επειδή θα μπαίνουμε πάλι στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, μπορεί να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση».
Όπως εξήγησε σημαντικό είναι να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, η οποία είναι σε δύο επίπεδα από τώρα. Το ένα έχει να κάνει με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους, και το δεύτερο είναι οι αναμνηστικές δόσεις. Εντός του Απριλίου, αναμένονται οι οδηγίες του ECDC και του ΕΜΑ για τον ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια. Όπως διευκρίνισε Υπουργός Υγείας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε την ενισχυτική δόση, τη δεύτερη ενισχυτική δόση για τις ηλικίες άνω των 60 ως ισχυρή σύσταση και πιστεύουμε ότι ενδεχομένως και πριν το Πάσχα, αλλά σίγουρα εντός του Απριλίου, θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να ξέρουμε πως ακριβώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα με όλο τον πληθυσμό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα σε ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ για την τέταρτη δόση και αν τελικά θα την κάνουμε όλοι από το φθινόπωρο, ο Υπουργός τόνισε ότι όλα είναι πιθανά από εδώ και πέρα και επανέλαβε ότι εντός του Απριλίου ο ECDC και ο EMA θα έχουν καταλήξει πως θα κινηθούμε με τον εμβολιασμό από δω και πέρα τονίζοντας ότι η χρήση των πιστοποιητικών θα επαναξεταστεί ως μέτρο τον Μάιο.
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, σχολίασε ότι παρά τα σκληρά μέτρα, για τα οποία μάλιστα έχει κατηγορηθεί και προσωπικά, η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Πριν από την υποχρεωτικότητα είχαμε 55% στον γενικό πληθυσμό και 65% στον ενήλικο, σήμερα είμαστε στο 74% και κοντά στο 85% αντίστοιχα, ενώ στους άνω των 60 ετών είμαστε στο 90%. Άρα αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός έχει επιτευχθεί», δήλωσε.