Στο σύστημα του Προσωπικού Ιατρού έχουν ενταχθεί έως σήμερα, Τετάρτη, 2.001.337 πολίτες, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας. Το ποσοστό, δηλαδή, του συνολικού δικαιούχου πληθυσμού, που έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό αντιστοιχεί σε 22,6%. Μάλιστα, οι περιφέρειες με την μεγαλύτερη συμμετοχή έως σήμερα είναι η Κρήτη, με 38,1% ποσοστό να έχει εγγραφεί, η Δυτική Μακεδονία με 37,3% και η Θεσσαλία με 32,1%.
Στους αριθμούς αυτούς βέβαια περιλαμβάνονται και πολίτες που εντάχθηκαν αυτόματα στο νέο πρόγραμμα «Γιατρός για Όλους», καθώς διέθεταν οικογενειακό γιατρό, βάσει του προηγούμενου συστήματος. Ανάμεσα τους και κάτοικοι της Αττικής, περιφέρεια στην οποία η διαδικασία εγγραφής αναμένεται να ξεκινήσει 1 Σεπτεμβρίου, μαζί με εκείνη του Νότιου Αιγαίου.
Θυμίζουμε ότι οι πολίτες εγγράφονται είτε μέσω της πλατφόρμας https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, με κωδικούς taxisnet και ΑΜΚΑ είτε αυτοπροσώπως σε δομή υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό γιατρό, με τον ΑΜΚΑ και την επίδειξη εγγράφου ταυτοποίησης, πχ δελτίο ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο.
Παράλληλα, οι πολίτες δύνανται να εγγράφονται σε αυτόν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.
Θα μπορούν δε, να επιλέξουν προσωπικό γιατρό από τους ιατρούς που υπηρετούν σε κέντρα υγείας, ΤοΜΥ και λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, από τους γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες σε τοπικές ομάδες υγείας ή από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Η πορεία εγγραφής των γιατρών
Έως σήμερα, Τετάρτη, στο σύστημα είναι ενεργοί 3.181 Προσωπικοί Ιατροί, με τη διαδικασία να συνεχίζεται για τους ιδιώτες γιατρούς σε Αττική και το Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, οι ιδιώτες γιατροί έχουν δυνατότητα σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να ενταχθούν στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού έως και την Τετάρτη 31.08.2022, ώστε να ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου η εγγραφή των πολιτών.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση για τους γιατρούς στις δύο αυτές περιοχές, επηρεάζοντας ενδεχομένως και τη διαδικασία που αφορά στους πολίτες.
Θυμίζουμε ότι προσωπικοί γιατροί μπορούν να είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι, ενώ ρόλο προσωπικού γιατρού θα μπορούν να έχουν και γιατροί ειδικοτήτων, που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.
Αυξημένες συμμετοχές για όσους δεν εγγραφούν
Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον το σημείο αναφοράς για τους πολίτες. Αυτός θα έχει κυρίως την ευθύνη συνταγογράφησης φαρμάκων, σύνταξης παραπεμπτικών για εξετάσεις ή θα κατευθύνουν το πολίτη σε ειδικό γιατροί ή ακόμη και στο νοσοκομείο. Φυσικά, όλοι θα μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία για τα επείγοντα και οξεία περιστατικά. Όλες οι υπηρεσίες, μέσω του Προσωπικού Γιατρού θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Για όσους όμως δεν εγγραφούν στο σύστημα θα προβλέπονται «πέναλτι» ακόμη και με διπλασιασμό της συμμετοχής.
Συγκεκριμένα, οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .
Παράλληλα από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του. Ακόμη, προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους επισκέπτονται δημόσιες δομές, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, μέσω του προσωπικού γιατρού τους και άρα οι υπόλοιποι θα χρειάζεται να περιμένουν, όταν φυσικά πρόκειται για μη επείγον περιστατικό.