Τις δηλώσεις του Θάνου Πλέυρη σχετικά με το Νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη έσπευσε να σχολιάσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.
Συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ ανέφερε τα εξής:
«Ο κ. υπουργός σε σημερινή του συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή επιχείρησε να παρουσιάσει ως μειοψηφία τις αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Είπε χαρακτηριστικά ότι τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στους συνδικαλιστές και ότι ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις.
Να του εξηγήσουμε κάτι.
1. Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου.
Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις είναι για να μπορούν ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας οι ασθενείς και να μη στέλνονται ευθέως ή δια της πλάγιας οδού στους επιχειρηματίες της υγείας.
2. Οι νοσοκομειακοί γιατροί παλεύουν για αυξήσεις μισθών, εφαρμογή των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου πάγου που υποχρεώνουν την πολιτεία να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012.
Απορρίπτουμε συνολικά τις μισθολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δεν εξαγοραζόμαστε, ούτε λοξοκοιτάμε τις τσέπες των ασθενών για έξτρα εισόδημα.
3. Ο κ. υπουργός αν θέλει να δει ισχνές μειοψηφίες δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κατορθώσει να βρει ούτε μια Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε έναν Ιατρικό Σύλλογο, ούτε γενικά κανένα φορέα υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο – νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης.
Τόσο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις μέλη της με ομόφωνες αποφάσεις, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι μέλη του ΠΙΣ, έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο.
Ισχνή μειοψηφία μέσα τον ιατρικό κλάδο είναι η κ. Γκάγκα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού υποστηρικτές της.
4. Για τις αρχαιρεσίες της ΟΕΝΓΕ ψήφισαν 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί και με συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθολικά, χωρίς αστερίσκους.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κύριος Πλεύρης εχθρεύεται τη συλλογική οργανωμένη δράση των εργαζομένων στα σωματεία τους. Όμως όπως ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις, έτσι και οι εργαζόμενοι εκλέγουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Οι 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, μας ανέθεσαν την αποστολή να οργανώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!».
Αντιδράσεις και από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» τάχθηκε και το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση:
«Το ΔΣ του ΙΣΘ αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των γιατρών εναντίον του νομοσχεδίου. Κατά την άποψη του ΔΣ, το νομοσχέδιο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίζει σε βάθος τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας . Ο ΙΣΘ έχει εκφράσει προς πάσα κατεύθυνση την άποψη ότι προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα με διαρθρωτικές αλλαγές τα προβλήματα όπως:
Η υποστελέχωση του ΕΣΥ με προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων σε πρωτοβάθμια κέντρα υγείας και νοσοκομεία δίνοντας κίνητρα σε νέους γιατρούς καθώς και στελέχωση των ακριτικών νοσοκομείων και των νοσοκομείων των νησιών.
Η μισθολογική απαξίωση των γιατρών του ΕΣΥ
Οι οργανωτικές και διαρθρωτικές αδυναμίες στη διοίκηση του ΕΣΥ
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων, απαιτείται και γενναία χρηματοδότηση του συστήματος υγείας συνολικά ώστε:
Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για επαναφορά των μισθών του Εθνικού Συστήματος Υγείας τουλάχιστον στα προ κρίσης επίπεδα (να σημειώσουμε εδώ ότι οι μισθοί είναι υποπολλαπλάσιοι συγκριτικά με τις απολαβές γιατρών ευρωπαϊκών χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδας)
Κατάργηση του ληστρικού μέτρου του clawback
Επαναφορά της αμοιβής επίσκεψης των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα προ κρίσης επίπεδα (τουλάχιστον 20 ευρώ) με ταυτόχρονη θέσπιση αμοιβής για τον εργαστηριακό γιατρό.
Το ΔΣ το ΙΣΘ αποφάσισε να ζητήσει το πάγωμα της ψήφισης του νομοσχεδίου ώστε οι οποίες αλλαγές στο ΕΣΥ (αρ. 7, αρ. 10 κλπ) να προκύψουν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των γιατρών και μετά από την εκτενή διαβούλευση με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον τοκετό, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΘ αποφάσισε την τροποποίηση των ρυθμίσεων στη βάση των προτάσεων της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (πατήστε εδώ), ενώ για τις ρυθμίσεις που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση ζητούμε την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο των προτάσεων των ειδικευομένων και νέων γιατρών του ΙΣΘ (πατήστε εδώ)
Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση συνέντευξης τύπου την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες εκτενώς για τις θέσεις του ΙΣΘ».