Σχέδιο νόμου για την Αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας φέρνει στη δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γ. Κωτσιόπουλος, στο πλαίσιο της δεύτερης ψηφιακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο το νομοθέτημα προβλέπει ένα συνολικό πλαίσιο αξιολόγησης των νοσοκομείων, τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς αξιολογητές.
Περιλαμβάνει το πλήρες εύρος της διοίκησης, των νοσηλευτικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα, αν το νοσοκομείο τηρεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τα κλινικά πρωτόκολλα και να αποφασίζει ποιες είναι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και ποιες όχι.
«Αλλά είναι και ένα εργαλείο για τον ΕΟΠΥΥ, να γνωρίζει πως θα αποζημιώνει τους παρόχους στο μέλλον, όταν θα αποκτήσει το ρόλο του αγοραστή υπηρεσιών υγείας, που επιδιώκουμε και όχι του αποζημιωτή», συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και για τον ασθενή, ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος.
Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάσει σύντομα να φέρει το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ, στο οποίο «θα έρθει να δέσουν και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων, που είναι υπό προετοιμασία, όπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος.
«Μέσα στο Φθινόπωρο, λοιπόν, αναμένεται να εισάγουμε δομικές αλλαγές, που καθυστέρησαν λόγω της κρίσης», συμπλήρωσε.
Οι επόμενες στάσεις στην ψηφιακή αναβάθμιση
Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, στα επόμενα βήματα του υπουργείου υγείας περιλαμβάνονται:
- Η σύσταση του οργανισμού διασφάλισης της ποιότητας στην υγεία
- Το εθνικό ηλεκτρονικό δίκτυο υγείας και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας.
- Η νέα κεντρική αρχή προμηθειών στην υγεία.
- Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον πολίτη
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση των προμηθειών και της διανομής για τις κρατικές προμήθειες υγείας. Το προτεινόμενο ΝΠΙΔ θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα άλλων αντίστοιχων στην Ελλάδα, όπως το ΤΑΙΠΕΔ ή στο εξωτερικό, όπως το NHS. Ο επιχειρησιακός του σχεδιασμός θα διασφαλίσει την ύπαρξη σαφούς και ελεγχόμενου πλαισίου λειτουργίας, στοχοθεσίας με συγκεκριμένους ποσοτικούς δείκτες απόδοσης, διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης. Η νέα εταιρία θα αναλάβει επιπλέον την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων των νοσοκομείων.
Σημαντικές αλλαγές και στην καθημερινότητα των πολιτών εκτιμάται ότι θα επιφέρουν οι εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας:
- Την τηλεσυμβουλευτική υποστήριξη ασθενών – επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό, μέσω του κινητού τηλεφώνου ή/και του ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, μέσω απλής, ασφαλούς, ηλεκτρονικής δήλωσης στο portal covid19.gov.gr. Προγραμματίζεται έναρξη Ιουλίου 2020.
- Εξετάζεται επέκταση του συστήματος για τηλεσυμβουλευτική υποστήριξη των τουριστών.
- Προβλέπεται αξιοποίηση του συστήματος για υποστήριξη χρονίως πασχόντων, ανεξάρτητα του κορονοϊού.
- Αξιοποίηση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής για κάλυψη των αναγκών ενόψει τουριστικής περιόδου.
Ήδη είναι σε λειτουργία είναι η άυλή συνταγογράφηση φαρμάκων, ενώ στην διαδικασία της υλοποίησης είναι το άυλο παραπεμπτικό για εργαστηριακές εξετάσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με το Γενικό Γραμματέα του Υπ. Υγείας, το άυλο παραπεμπτικό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του καλοκαιριού.