Ειδικότερα ο ΠΣΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τα εξής: «Πλήρη αλαζονεία επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, απέναντι στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών – ΝΠΔΔ καθώς, όπως διαπιστώσαμε, κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις σχετικές παρατηρήσεις μας.
Το υπουργείο, δεν έλαβε υπόψη του, κανένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και κατά συνέπεια έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία. Ευλόγως, δε, διερωτώμεθα ποια είναι η αξία και η σκοπιμότητα του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς όσες φορές, οι όποιες παρατηρήσεις-σχόλια καταχωρούνται, είτε ιδιωτών είτε συλλογικών φορέων, απλώς δεν λαμβάνονται υπόψη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο, ακόμη και η θέσπιση ρυθμίσεων για την αδειοδότηση και έλεγχο των Κέντρων Εργοθεραπείας, που μέχρι σήμερα λειτουργούν χωρίς όρους και άρα χωρίς να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σε άτομα (παιδιά και ενήλικες ) που χρήζουν ειδικής φροντίδας.
Εδώ και χρόνια, έχει κατατεθεί, στο υπουργείο υγείας η σχετική πρόταση, ωστόσο, όπως φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Παράλληλα αρνείται τη συμμετοχή εκπροσώπου του Π.Σ.Ε. στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.ΣΥ), δείχνοντας σαφώς περιφρόνηση στο έργο και τη συμβολή των εργοθεραπευτών στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
Έτσι έχουμε το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχει ένα Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, που προτείνει και σχεδιάζει την εθνική στρατηγική στον τομέα της υγείας, επίσης γνωμοδοτεί σε σχετικά θέματα, συμμετέχουν σε αυτό όλα τα ΝΠΔΔ στο χώρο της υγείας με μοναδική εξαίρεση τους εργοθεραπευτές.
Όπως όλα δείχνουν ο μόνος στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή του άρθρου 10 για τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία των ιατρών του ΕΣΥ. Μια ρύθμιση που επί της ουσίας είναι το τέλος του ΕΣΥ όπως το γνωρίζαμε, αφού οι ασθενείς θα καλούνται πλέον να
πληρώνουν από την τσέπη τους είτε για να δουν γιατρό είτε για να χειρουργηθούν.
Δεν μας ξαφνιάζει όμως η απαξιωτική στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχουμε ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με τον υπουργό κ. Αθ. Πλεύρη, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό, τον τελευταίο χρόνο που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του.
Σημειωτέον είναι ο μόνος υπουργός υγείας που δεν έχει δεχθεί συνάντηση με τους εργοθεραπευτές. Επίσης, στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις που μας έδωσε πέρυσι, η αναπληρώτρια υπουργός κ. Μ. Γκάγκα, ότι θα επιληφθεί των ανωτέρω και άλλων καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο.
Τους ενημερώνουμε, ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, θα συνεχίσει να αγωνίζεται, να διεκδικεί και να προσφέρει στο χώρο της υγείας με ή χωρίς την παρουσία τους».