Εξάλλου, από burn out, το λεγόμενο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης δηλαδή, υποφέρουν οι περισσότεροι υγειονομικοί λόγω Covid -19 παγκοσμίως σύμφωνα με νεότερη διεθνή μελέτη που έγινε.
Ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην μελέτη αυτή κατά την επίσημη ενημέρωση της Τετάρτης 9/6, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας έχει στόχο να παρέμβει και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό με νέες δράσεις οι οποίες έχουν στόχο την ψυχική φροντίδα των υγειονομικών με επιστημονικό τρόπο.
Όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Υγείας έχει επενδύσει 7.5 εκατομμύρια σε πρόγραμμα καταγραφής του φαινομένου αυτού το οποίο καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.
Ο Υπουργός τόνισε ότι παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, στους οποίους το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση (κυνισμό), χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση αλλά και κατάθλιψη.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο στο σημείο αυτό ότι όπως διευκρίνισε πριν από λίγες μέρες η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Ευαγγελία Μανδουράρη στο news4heath.gr το burn out φέρνει συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη ωστόσο αυτά τα δύο δεν πρέπει να συγχέονται.
Σε κάθε περίπτωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατηγοριοποιήσει το σύνδρομο αυτό ως επαγγελματικό φαινόμενο και το έχει συμπεριλάβει στην 11η Αναθεώρηση της διεθνούς ταξινόμησης των ασθενειών (ICD-11) παρόλο που δεν κατηγοριοποιείται για την ώρα ως ασθένεια. Είχαν υπάρξει συζητήσεις σχετικά με την κατάταξή του στις ασθένειές ωστόσο τελικά παρέμεινε εκτός της τελευταίας ...λίστας.
Το burn out «χτυπά» τους εργαζόμενους σε ΜΕΘ
Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ.
Είναι ενδεικτικό πάντως ότι σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας.
Ο στόχος του προγράμματος
Η δράση του Υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
· Η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση.
· Η ανάπτυξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για την ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση-εξάσκηση-αποκατάσταση, και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο.
· Η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για τη βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγιούς τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων.
· Η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής ή μη των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.