Η ψήφιση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) το 2018 είχε γίνει δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους επιστήμονες αλλά και τους ασθενείς που μάχονται τον καρκίνο. Το Ινστιτούτο θα ήταν ο κύριος φορέας στη χάραξη πολιτικών για τη διαχειριση του καρκίνου στη χώρα. Η υλοποίηση του, όμως, φαίνεται πως έμεινε στα χαρτιά...
Όπως ανέφερε στο News4Health, ο πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ιωάννης Μπουκοβίνας, το Ινστιτούτο θα αποτελέσει το βασικό συμβουλευτικό όργανο στην πολιτεία, στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό, για τη χάραξη πολιτικής της ογκολογικής φροντίδας. Οι αντίστοιχοι φορείς σε ΗΠΑ και Γαλλία κι αλλού συμβουλεύουν απευθείας τους προέδρους των χωρών, όπως εξηγεί.
Ωστόσο, η μόνη επίσημη δραστηριότητα μετά την ψήφιση του φορέα, ήταν η πρώτη συνεδρίαση, παρουσία του τότε Υπουργού Υγείας, Ανδρ. Ξανθού, τον Απρίλιο του 2019 της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του (ΕΙΝΕ). Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση συζητήθηκε ο προγραμματισμός ενεργειών για το επόμενο διάστημα προκειμένου να υλοποιηθούν τα πρώτα βήματα συγκρότησης και λειτουργίας του Ινστιτούτου.
Αλλά έκτοτε η τύχη του Ινστιτούτου αγνοείται. Μάλιστα, σε πρόσφατη συζήτηση του Υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, όπου και τέθηκε μεταξύ όλων των άλλων θεμάτων και αυτό του Ινστιτούτου, ο κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύθηκε προσωπικά για την έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών με στόχο την επίλυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων εξ αυτών. Συγκεκριμένη, όμως, ημερομηνία δεν δόθηκε.
«Ο καρκίνος είναι ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Από μελέτες των ίδιων των ασθενών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο καρκίνος αφορά στο 50% των οικογενειών. Δηλαδή, 1 στις 2 οικογένειες έχει στο περιβάλλον της ένα άτομο με καρκίνο. Αν δεν είναι αυτό μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, λοιπόν, ποιο είναι; Είναι πάρα πολλές οι παράμετροι τις οποίες θα πρέπει κανείς να αναλύσει• από τη στοχευμένη πρόληψη μέχρι προβλήματα του τέλους της ζωής και της ανακουφιστικής φροντίδας που δεν υπάρχει. Θα πρέπει να γνωρίζει η Πολιτεία όλα τα μονοπάτια της ογκολογικής φροντίδας», εξηγεί ο κ. Μπουκοβίνας.
Για τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ, το ΕΙΝΕ δεν έχει ενεργοποιηθεί για λόγους που είναι ακατανόητοι στην ιατρική κοινότητα.
«Αν δεν ενεργοποιηθεί και δεν αναλάβει γρήγορα την κατάσταση, για να μπορέσει να αρχίσει να κάνει έργο, από τον ογκολογικό χάρτη μέχρι το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, από τον ηλεκτρονικό φάκελο του ογκολογικού ασθενούς μέχρι τη ρύθμιση πρόσβασης στις κλινικές μελέτες, τα νέα φάρμακα, την αποζημίωση βιοδεικτών, τα ογκολογικά συμβούλια, την ανακουφιστική φροντίδα κοκ, οι κινήσεις θα γίνονται μεμονωμένα και αποσπασματικά, τα μέτρα θα λαμβάνονται υπό την πίεση που δέχεται η πολιτεία από την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ανολοκλήρωτη και αντιεπιστημονική φροντίδα», διευκρινίζει.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να μην αποζημιώνονται βιοδείκτες για τη διάγνωση κακοηθειών, ενώ η πρόσβαση σε φάρμακα και σε κλινικές μελέτες με νέα μόρια δεν είναι τόσο διαδεδομένη. «Οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί και η δυσχέρεια σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης/ ανακουφιστικά προγράμματα δυσκολεύουν τη χορήγηση τους, λαμβανομένου υπόψιν πολλές φορές και του υψηλού κόστους», συμπληρώνει ο κ. Μπουκοβίνας.