Ψάχνουν προνόμια... για τους εμβολιασμένους
Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει μείνει πίσω και αυτό δεν είναι μυστικό. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών φτάνει το 62% του πληθυσμού και αυτό αποτελεί πρόβλημα για το περιβόητο τείχος ανοσίας που παραμένει ακόμα μακρινό όνειρο. Πολύ περισσότερο με τους ρυθμούς εμβολιασμού του Οκτωβρίου, κατά τον οποίο τα ραντεβού έκαναν «βουτιά» σε σχέση με τον Σεπτέμβρη.
Στο «τραπέζι» έχει πέσει η παροχή νέων κινήτρων για τους ανεμβολίαστους, όμως δεν έχουν μείνει και πολλά για να δελεάσουν τους διστακτικούς. Η κυβέρνηση στρέφεται περισσότερο στην ενημέρωση, καθώς όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σύντομα θα δοθεί στο κοινό τηλεφωνική γραμμή και διαδικτυακή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας, στην οποία ειδικοί θα απαντούν στις απορίες των πολιτών για τα εμβόλια.
Η πανδημία ξανά στη Βουλή
Στις 10:00 πάντως, η πανδημία και η αντιπαράθεση για τη διαχείρισή της, επιστρέφει στη Βουλή, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να «διασταυρώσουν» τα ξίφη τους για το θέμα.
Ο πρωθυπουργός διάλεξε να απαντήσει την επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρα για το θέμα. Η διαδικασία είχε οριστεί για προχθές, Παρασκευή, ωστόσο λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Μπάλλος» αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.
Στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Τσίπρας επιρρίπτει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό σοβαρότατες ευθύνες για τα καταστροφικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επίκαιρη ερώτηση του αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού» να απαντήσει -μεταξύ άλλων- αν θα προχωρήσει στην ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η ερώτηση Τσίπρα
Το κείμενο της ερώτησης Τσίπρα στον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;
Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.
Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.
Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους.
Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.
Τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :
1. Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;
2. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;
Ο Ερωτών
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τσίπρας Αλέξης».