Σε αιφνιδιαστική ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθεται σε ισχύ ο νέος, αναθεωρημένος Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων, γνωστός και ως θετική λίστα, προχώρησε χθες ο Υπουργός Υγείας. Η νέα θετική λίστα επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου.
Στην απόφαση ανάκλησης της λίστας ο Θ. Πλεύρης επικαλείται λόγους «δημοσίου συμφέροντος».
Η νέα θετική λίστα είχε αναρτηθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου και με την εφαρμογή της από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά θα έμπαινα σε ισχύ και οι αλλαγές στη συμμετοχή των ασθενών, που προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση, με την οποία τροποποιήθηκε το πλαίσιο που εξίσωνε την ασφαλιστική τιμή με την τιμή αποζημίωσης.
Το τεχνικό αυτό ζήτημα θα οδηγούσε, όπως είχε παραδεχθεί ο κ. Πλευρης και στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε επιβάρυνση για τους ασθενείς.
Μετά τη δημοσίευση της λίστας, όμως, διαφάνηκε πως οι αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών, μεταξύ άλλων, θα αγγίξουν και θεραπευτικές κατηγορίες, που δύσκολα θα απορροφηθεί η διαφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κατηγορίες υψηλής ευαισθησίας, όπως νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, που πέραν των κοινωνικών χαρακτηριστικών τους, δύσκολα οι ασθενείς θα μπορούσαν, για παράδειγμα να μετακινηθούν σε άλλο (πιθανόν φθηνότερο φάρμακο), καθώς διατρέχει σοβαρό θέμα απορρύθμισης, μεταξύ άλλων.
Έτσι, ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε να ανακαλέσει τη θετική λίστα και να τη θέσει υπό επανεξέταση, τρέχοντας μοντέλα για να διαπιστωθεί το εύρος του ζητήματος, ώστε να γίνουν και διορθώσεις, σε τεχνικό επίπεδο.
Βέβαια, ακόμη και η ίδια η ανάκληση προκάλεσε ανησυχία, αυτή τη φορά στη φαρμακευτική αγορά. Οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, εντείνοντας το αίσθημα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας των φαρμακευτικών εταιρειών. Για αυτό και αναζητούσαν τους λόγους πίσω από την ανάκληση της θετικής λίστας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, κύκλοι του Υπουργείου διαβεβαιώνουν πως η θετική λίστα θα αναρτηθεί, πλήρης, έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις που προέκυψαν από τις αλλαγές στη σχέση μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν οι τριγμοί στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Φαρμακευτικές εταιρείες και η αρμόδια Επιτροπή φαίνεται να μη βρίσκουν κοινό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης συνεχίζουν να ζητούν από τις εταιρείες που προσέρχονται τεράστιες εκπτώσεις, παρότι η δημόσια δαπάνη παραμένει «παγωμένη» (με εξαίρεση το ποσοστό που ακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ), δεν προχωρούν διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό της, ενώ κατηγορούνται για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, ακόμη και σε θεραπευτικά παιδία όπως η ανοσογκολογία.