Η θεματολογία μας, δόθηκε στην Διοίκηση της 2ης ΥΠε ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αρχίσουμε να τα διαγράφουμε από τη λίστα. Η Διοίκηση μελέτησε τη θεματολογία αναφέροντας ότι δεν θα πρέπει να είμαστε μαξιμαλιστές, δεν θα επιλυθούν τα προβλήματα άμεσα, είναι πάρα πολλά, παροτρύνοντάς μας να δοθεί έμφαση στα κυριότερα.
Καταρχήν συζητήθηκε η δημιουργία Οργανισμού, Οργανογράμματος ανά ΥΠε και Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναφέρθηκε από τον Διοικητή της 2ης ΥΠε ότι έχει ωριμάσει το εν λόγω θέμα στο Υπουργείο Υγείας και καλό θα ήταν να προχωρήσει ένας σκελετός του οργανογράμματος προς το εν λόγω Υπουργείο.
Συζητήθηκε η συνεργασία των Υγειονομικών Περιφερειών με τους Δήμους για την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, προαγωγής υγείας σε όλους τους Δήμους.
Αναφέρθηκε η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, βασικών ειδικοτήτων όπως δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, οφθαλμίατροι κ.α. Επίσης, ελλείψεις ιατρών στα ΤΟΜΥ, τα οποία είναι κατακερματισμένα και πολλές φορές λειτουργούν με μία ειδικότητα ιατρού και με ελάχιστο λοιπό προσωπικό. Αναφερθήκαμε στο θεσμό του «προσωπικού ιατρού» στον οποίον μία μεγάλη μερίδα πληθυσμού παραμένει ακάλυπτη και θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του «προσωπικού ιατρού». Σχετικά με το ζήτημα αυτό, μας δόθηκε η απάντηση ότι ήδη ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γι’ αυτό το σκοπό. Το Νομοσχέδιο θα δημοσιευτεί στο προσεχές διάστημα.
Τέθηκε το θέμα της καθαριότητας των Κέντρων Υγείας και συγκεκριμένα του Κ.Υ. Αιγάλεω όπου μας υποσχέθηκαν ότι θα βρεθεί λύση. Επίσης, υπήρχε ενημέρωση ότι όπου δεν θα ανατεθεί το έργο καθαριότητας σε εταιρία εργολαβική, θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι ΣΟΧ. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό φύλαξης. Αναφορικά με το ήδη υπάρχον επικουρικό προσωπικό, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό, γιατί θα έχουν μοριοδότηση για διορισμό.
Επίσης, ζητήθηκε η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας με προσωπικό και συγκεκριμένα για το μικροβιολογικό εργαστήριο καθώς και η ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας.
Ο Σύλλογος μας, αναφέρθηκε στην μεγάλη έλλειψη των οδοντοτεχνιτών και του ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων καθώς και των εργαστηριακών. Ζητήθηκε η ενίσχυση του Κεντρικού Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου στο Πειραιά με προσωπικό διότι μέχρι τέλος του έτους οδεύουν προς συνταξιοδότηση τρεις εργαζόμενοι. Για τις προσλήψεις προσωπικού ήταν επιφυλακτικοί, διότι δεν είναι στην αρμοδιότητα των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, είναι θέμα πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού.
Τέθηκε το θέμα των οδοιπορικών των φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι κάνουν κατ’ οίκον νοσηλεία, και ειπώθηκε ότι θα βρεθεί άμεσα λύση για την κάλυψη των οδοιπορικών τους.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στις μετακινήσεις του προσωπικού, από τα Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, προς τα Νοσοκομεία διότι μ’ αυτό τον πρόχειρο σχεδιασμό αποδυναμώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αντίθετα, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της Π.Φ.Υ, να στελεχωθούν κατόπιν σωστού σχεδιασμού τα Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ με προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν ως βασικός πυλώνας στο Ε.Σ.Υ. προσφέροντας αρωγή στα Νοσοκομεία. Τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά ολιστικά (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση με εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό π.χ. υπερηχογραφήματα) ώστε να είναι αποτελεσματικός ο ρόλος τους.
Ζητήθηκε μόνιμη πρόσληψη ακτινοφυσικού, ήδη υπάρχει επικουρικό προσωπικό, αλλά χρειάζεται μονιμότητα στη θέση αυτή.
Ζητήθηκε να ολοκληρωθεί ο Ν. 4931/2022 που αφορά στην ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένων νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας.
Αναφορικά με το επικουρικό προσωπικό, ανακοινώθηκε ότι αναμένεται απόφαση από το Υπουργείο Υγείας για παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού μέχρι το 2027.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τα κυριότερα, τρέχοντα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Διοίκησης της 2η ΥΠε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας.