Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη Όμικρον και ο κίνδυνος ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων λόγω και των συγκεντρώσεων μέσα στις γιορτές (ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) οδήγησε την επιτροπή να εισηγηθεί μεγαλύτερους περιορισμούς και νέα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, κάποια μέτρα «απαιτούν» άμεση εφαρμογή όπως η ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η μάσκα αυξημένης προστασίας (ΚΝ95) σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και το «λουκέτο» στα γήπεδα. Επίσης, η επιτροπή ζητά όσοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα, την 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξη τους να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε rapid test ή pcr.
Ανακοινώσεις από τον Πλεύρη σήμερα
Το κυβερνητικό επιτελείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, αφού προηγηθεί σύσκεψη για να δώσει τις τελικές εντολές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα το πρωί αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Από κυβερνητικά στελέχη δεν έχει υπάρξει κάποια αναφορά στις ανακοινώσεις που έρχονται, κι έτσι υπάρχει αναμονή για το αν θα γίνουν δεκτά όλα τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή και τι θα ισχύσει.
Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ακύρωσε» την τελευταία στιγμή και όσα είχαν ειπωθεί από επίσημα χείλη για τα rapid test του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ανακοινώνοντας διπλό self test για τις γιορτές.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες πάντως, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα συμμετέχει στις 11.30 στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Νέα συνεδρίαση για τα μέτρα του 2022
Επιπλέον, η επιτροπή θα συνεδριάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (συνήθως Τετάρτη γίνονται οι συνεδριάσεις, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες εισηγήσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές.
Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 22/12, συζητήθηκε (και φαίνεται ότι θα υπάρξει και επίσημα εισήγηση) ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, ο περιορισμός των ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες 50-60 ετών, με κριτήριο τον κίνδυνο από βαριά ασθένεια και επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσον αφορά τα σχολεία, η επιτροπή αναμένεται να θέσει θέμα αλλαγής του πρωτοκόλλου λειτουργίας τους (να αλλάξει το 50%+1 για τα κρούσματα ώστε να κλείνει το τμήμα), χωρίς να υπάρχει για την ώρα θέμα «λουκέτου».
Καταλήγοντας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τη στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού από τις κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη, οι οποίες παίρνουν συνεχώς νέα μέτρα, με το τι μέλλει γενέσθαι να εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων που θα φέρουν πίεση στο ΕΣΥ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει, και το έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο, να αποφύγει το lockdown, με τα κυβερνητικά στελέχη να το αποκλείουν ρητά και με κάθε ευκαιρία.