Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τη στην Ελλάδα και ζήτησε να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη.
Είναι τόσο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα που μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες, είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (06.07.2021) στο MEGA.
Μια ανάσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας
«Πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας» είπε ο Νίκος Σύψας και τόνισε πως ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και «σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου».
«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση που έγινε δεκτή και από την πολιτεία. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε την μάσκα. Η μετάλλαξη «Δέλτα» μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες», διεμήνυσε.
Περιγράφοντας πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ».
Ο Νίκος Σύψας επεσήμανε ότι η Δέλτα «είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη Μονάδα, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία».
Παγκόσμιο φαινόμενο οι ανεμβολίαστοι
Κατά τον καθηγητή, το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι… παγκόσμιο φαινόμενο. Όπως είπε, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. «Αυτοί που είναι αρνητές και παρασύρονται από μυθεύματα και εκείνοι που το αναβάλουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Τον Μάη άρχισε να πέφτει η επιδημία, χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των παρενεργειών συντέλεσαν να έχουμε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. Η νέα πραγματικότητα, η μετάλλαξη πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε», επεσήμανε.
«Ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται»
Χαρακτήρισε «φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ μπορεί να κάνει το εμβόλιο» και ζήτησε «να ξεπεράσουμε κάθε διστακτικότητα. Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί».
Όσον αφορά στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο Νίκος Σύψας έκρινε ότι «ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει αλλά σε ποσοστό 10%. Επίσης ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά. Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα».
Όχι υποχρεωτικότητα, πειθώς και συναίνεση
Ο Νίκος Σύψας απάντησε και στο πότε θα μπορούσε να γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. «Τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης γι’ αυτό χρειάζεται η συναίνεση του πολίτη. Όμως οι εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτημα για πλήρη άδεια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί νομικά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Εκπαιδευτικοί και άτομα που ασχολούνται με ανθρώπους σε ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός. Μέσα στο καλοκαίρι θα πάρουν πλήρη αδειοδότηση τα εμβόλια».
Για τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε: «Για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο θα έπρεπε να εμβολιαστούν τα παιδιά, ένας δεύτερος λόγος είναι να μηδενίσουμε τον κίνδυνο βαριάς νόσησης. Να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορονοϊό. Η μελέτη δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά».
Κατά την άποψή του, όμως δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Γιατί, όπως είπε, δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα αλλά πειθώ και συναίνεση. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να κάνουν καμία μακροχρόνια παρενέργεια».
Διευκρίνισε μάλιστα ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την γονιμότητα των γυναικών, συστήνοντας στις γυναίκες να εμβολιαστούν.
Τα καλά νέα για την πορεία των εμβολιασμών
Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι 56.000 πολίτες έκλεισαν χθες ραντεβού για πρώτη δόση εμβολιασμού, εκ των οποίων οι 13.500 είναι νέοι ηλικίας 18-24 ετών όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μια ισχυρή άμυνα στην πανδημία μέχρι τέλος καλοκαιριού είναι εφικτός στόχος, επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας. «Παρακινούμε σφόδρα με όλη την πειθώ και τη δύναμη των επιχειρημάτων μας τους συμπολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να το κάνουν. Από αυτό εξαρτάται η δύναμη ενός επόμενου κύματος» υπογράμμισε.
«Μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% επί των ενηλίκων μπορούν να εμβολιαστούν, είναι πολύ εφικτός στόχος, και αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, γύρω στο 5%, μπορεί να είναι παραπάνω οι μη δηλωμένοι, αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%... Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. Για τη μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα βάσει των επιστημονικών εκτιμήσεων.
«Μόνο χθες κλείστηκαν 56.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση μετά από πολύ καιρό, 13.500 ραντεβού σε νέους ανθρώπους 18 – 24 είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο» αποκάλυψε δε. «Η κοινωνία ανταποκρίνεται στη προσπάθεια που είχαμε. Είχαμε χθες συνολικά πάνω από 90.000 εμβολιασμούς» είπε.
«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο» ξεκαθάρισε για την επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο. Όπως δήλωσε, άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά.
Ερωτηθείς για τυχόν τοπικά λοκντάουν απάντησε ότι «κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες. Να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας».
Όπως σημείωσε, μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη, γιατί από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως, σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι κατάκοιτοι. «Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες στα χωριά ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί» τόνισε.
Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι σε μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους χάνουν τις ζωές τους καταλήγουν στις ΜΕΘ και από αυτούς το 99% είναι ανεμβολίαστο. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τον κίνδυνο; Υπάρχει μικρός πυρήνας αντιεμβολιαστών και κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις, κακή πληροφόρηση το ανέβαλαν θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και αν χρειάζεται να πάμε εκεί το οργανώσαμε σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Για τους εμβολιασμούς των εφήβων σημείωσε ότι από την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα, κάτι που συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες. Δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ ο EMA ή ο FDA να έκαναν επιστημονικές εισηγήσεις χωρίς βάσεις, ενώ υπάρχει πάντα η προαίρεση και η συμφωνία του προστάτη της οικογενείας για τον ανήλικο αποσαφήνισε.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο υπουργός παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολιάζοντας ότι οι αποφάσεις επί του θέματος θα λάθουν προς το φθινόπωρο. Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα των καπνιστών και μη καπνιστών στα καταστήματα όταν ρωτήθηκε για τους εμβολιασμένους και μη χωρίς αυτο να σημαίνει- όπως τόνισε -ότι θα συμβεί ακριβώς το ίδιο.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά δεύτερο λόγο την ελάσσονα αντιπολίτευση ότι «δύο χρόνια στην πανδημία έχουν βάλει τόσα όρια και αναχώματα, έχουν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους επικοινωνιακά, επιχειρησιακά δεν μπορούν, να δημιουργήσουν πρόβλημα».
«Όταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ακούγεται καμιά 25αρια φόρες ότι γίναμε ότι θα γίνουμε Μπέργκαμο, αυτό βοηθάει;» διερωτήθηκε. Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε πάντως και αρκετοί απ’ αυτούς, όπως οι κ. Φίλης και Ξανθός, με σθένος δημόσια υποστήριξαν τον εμβολιασμό.