Την εκτίμηση για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων την έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα». «Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται» τόνισε ο καθηγητής. «Νομίζω είναι πάνω από 50.000 ημερησίως», πρόσθεσε.
Όσο για την κορύφωση στον αριθμών τον λοιμώξεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση, όπου κατά μέσο όρο μπορεί να δούμε 30.000 κρούσματα ημερησίως». Εξήγησε δε ότι η κορύφωση θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο.
Η μάσκα και τα μέτρα προστασίας
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, εξέφρασε την αντίθεσή του απαντώντας το εξής: «Δεν χρειάζεται επιβολή στη χρήση της μάσκας. Όποιος δε νιώθει ασφαλής ας φορέσει τη μάσκα του. Να σκεφτούν όλοι την ατομική ευθύνη η οποία σε ένα βαθμό είναι και συλλογική ώστε να προστατέψουν τους συγγενείς τους».
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος χθες 5/7 είχε τονίσει ότι δεν αποκλείεται η επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν», είχ τονίσει ο κ. Εξαδάκτυλος στον ΣΚΑΪ.
Οι 4 λόγοι που σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν υπάρχει λόγος πανικού
Ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά ούτε και εφησυχασμού μετά την πρόσφατη αύξηση κορονοϊού. Συγκεκριμένα, παρέθεσε τα παρακάτω δεδομένα για να τεκμηριώσει την άποψή του:
1.28 μέρες μετά από την έναρξη αυτού του κύματος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν δείχνουν κάποια σοβαρή επίπτωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι οποίες κινούνται κοντά στις 100. Σε προηγούμενα κύματα του ιού η επίδραση στις ΜΕΘ φαινόταν στις 15 ημέρες από την έναρξή τους. Για την ακρίβεια ο λόγος των κατειλημμένων ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους είναι 0,2, πολύ κάτω δηλαδή από τον κατώτατο όριο 1 στην κλίμακα έως 4 που έχει θέσει ο ECDC.
2.Η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του αρμόδιου ευρωπαϊκού φορέα EUROMOMO παραμένει στις χώρες με χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.
3.Η χώρα μας βρίσκεται μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν σε ισχύ τα περισσότερα μη φαρμακευτικά μέτρα προστασίας από τον ιό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
4.Οι τελευταίες μελέτες του ΕΟΔΥ δείχνουν πολύ υψηλή προστασία της 4ης δόσης στους πολίτες άνω των 60 ετών ως προς τον κίνδυνο διασωλήνωσης ή/και θανάτου από 95% έως 97,8%. Άρα όσοι πολίτες ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες και δεν έχουν κάνει την 4η δόση καλό θα ήταν να εμβολιαστούν.
O κ. Σκέρτσος, υπογράμμισε επίσης ότι σε αυτήν την περίοδο που βρισκόμαστε, πλέον ο πληθυσμός διαθέτει υψηλή φυσική και εμβολιαστική ανοσία. Γι αυτό, οι βασικοί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε και να μας απασχολούν δεν είναι οι λοιμώξεις ή οι επαναλοιμώξεις, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά οι βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις και, βεβαίως, οι θάνατοι.