Η κα Γεωργία Πίτσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και Διευθύντρια ΚΑΑ ΑΠΘ σε επιστολή της αναφέρεται στο θέμα της συνταγογράφησης υγρού οξυγόνου σε ασθενείς που πάσχουν από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ίδια «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα κατα τη συνταγογράφηση υγρού οξυγόνου σε ασθενείς που πάσχουν από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. Συγκεκριμένα:
1. Έχει διαπιστωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην απόφαση έγκρισης (ιδιαίτερα όταν υπάρχει συμπληρωματική αποστολή δικαιολογητικών), η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις 20 ημέρες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ασθενείς να αναγκάζονται να πληρώνουν στις εταιρείες υψηλά ποσά ενοικίασης και επίσης να δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας.
2. Στα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρεται η αποστολή αξονικής τομογραφίας θώρακα. Οι ασθενείς όμως που πάσχουν από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση δεν παρουσιάζουν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, βλάβες στο πνευμονικό παρέγκυμα και ως εκ τούτου κατά την παρακολούθηση τους δεν πραγματοποιείται έλεγχος με αξονική τομογραφία, παρα μόνο ακτινογραφία θώρακος (εκτός κλινικών ή απεικονιστικών ενδείξεων στην ακτινογραφία).
3. Σημαντικό επίσης πρόβλημα δημιουργεί η σύσταση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ να χορηγηθεί σε ένα ποσοστό των ασθενών αυτών φορητός συμπυκνωτής υψηλής ροής. Εδώ προκύπτουν τα παρακάτω προβλήματα:
Οι συμπυκνωτές δουλεύουν με παροχή ρεύματος, οπότε πολλές φορές παρουσιάζουν βλάβες, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία επισκευής καθώς πολλοί από τους ασθενείς διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν μπορούν να μείνουν χωρίς οξυγονοθεραπεία διότι λαμβάνουν οξυγόνο σε υψηλές ροές και είναι άκρως επικίνδυνο να μείνουν χωρίς αυτό.
Επιπρόσθετα, καμία εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να προμηθευτεί αυτές τις συσκευές λόγω του υψηλού κόστους και ως αποτέλεσμα δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση λαμβάνοντας οξυγονοθεραπεία με υγρό οξυγόνο καταφέρνουν να είναι πλήρως λειτουργικοί - κάποιοι μάλιστα εργάζονται, ενώ όλοι τους κάνουν συστηματική άσκηση, η οποία και βάσει διεθνούς βιβλιογραφίας έχει μεγάλο θεραπευτικό όφελος, συγκρίσιμο με αυτό της φαρμακευτικής θεραπείας. Η διακοπή χορήγησης υγρού οξυγόνου στην ομάδα αυτή των ασθενών (νέοι σε ηλικία στην πλειονότητα τους) τους αποστερεί από ένα θεμελιώδες θεραπευτικό μέσο και τους καθηλώνει κατ' οίκον, γεγονός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για την περαιτέρω εξέλιξη της υγείας τους.
ΕΟΠΥΥ: Η παροχή οξυγόνου αποζημιώνεται σε όλους τους ασθενείς για τους οποίους κρίνεται αναγκαίο
Αξίζει να σημειωθεί πως και ο ΕΟΠΥΥ σε σχετική του ανακοίνωση χθές Τρίτη 11/04 αναφέρθηκε στην παροχή οξυγόνου σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση λέγοντας τα εξής:
«Σχετικά με την αναφορά της Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, Ιωάννας Αλυσανδράτου, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει το υγρό οξυγόνο στους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση διευκρινίζεται ότι ο Οργανισμός αποζημιώνει την παροχή οξυγόνου σε όλους τους ασθενείς για τους οποίους κρίνεται αναγκαίο βάσει των ιατρικών ενδείξεων. Το είδος της παροχής κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς και, ειδικά για την παροχή υγρού και αέριου οξυγόνου, εγκρίνεται η αποζημίωση κατόπιν αιτήματος και θετικής απόφασης του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου».