Βελτίωση 10% των μηχανημάτων που λειτουργούν στην αγορά έχει ήδη συνοδεύσει την πρώτη εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης, βάσει ποιοτικών δεικτών, που ξεκίνησε από τους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους της χώρας. Το παραπάνω ανέφερε από το βήμα της Εκδήλωσης για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι επίκεινται Υπουργικές Αποφάσεις για την εισαγωγική ποιοτικών δεικτών για την αξιολόγηση ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, που θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο.
«Ο ΕΟΠΥΥ ένωσε διαφορετικά ταμεία και ο πολίτης κέρδισε, καθώς για πρώτη φορά, εν μέσω μάλιστα μνημονιακών χρόνων, υπήρξε συνολική πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες παρόχους. Μέχρι τότε, με το κάθε ταμείο που συμβαλλόταν με τους ιδιώτες παρόχους, υπήρχαν μεγάλες κατηγορίες συμπολιτών μας που εξαιρούνταν, γιατί τα ταμεία δεν είχαν συνεργασία», ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, στόχος των ασφαλιστικών οργανισμών είναι πως θα εξασφαλίσουν υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους και όχι «πως θα συμβληθούν με ιδιώτες παρόχους».
«Ήδη ξεκινήσαμε και έχουμε τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους ποιοτικούς δείκτες για τους αξονικούς τομογράφους και τους μαγνητικούς τομογράφους και ήδη έχουν υπογραφεί και αναμένεται να εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την ποιοτική αξιολόγηση των ιδιωτικών κλινικών και των κέντρων αποκατάστασης, διότι η αποζημίωση πρέπει να ακολουθεί την ποιότητα», τόνισε.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, ήδη έχουν υπάρξει αλλαγές, ακόμη και πριν εφαρμοστεί το μέτρο, με την έκδοση και μόνο της υπουργικής απόφασης για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους «υπήρξε 10% βελτίωση των μηχανημάτων στην αγορά, ενώ υπήρξε μια σειρά από μηχανήματα τα οποία πρέπει να αποσυρθούν γιατί δεν έπρεπε να κυκλοφορούν».
Εκτίμησε μάλιστα πως «μαγνήτες και αξονικοί θα είναι η κατηγορία που δεν θα υπάρξει clawback για το 2023». Άρα «και για τις ιδιωτικές κλινικές και για τα κέντρα αποκατάστασης ακριβώς επειδή μπαίνουν ποιοτικοί δείκτες, που βέβαια θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο, θα υπάρξουν και οι παρεμβάσεις αυτές στον προϋπολογισμό, εκτιμώντας ότι και αυτοί οι πάροχοι αξιολογούνται ποιοτικά».
Ο κ. Πλεύρης ανέδειξε τη σημασία του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο
«Σε ό,τι αφορά στην πλήρη ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ, εδώ συνδέεται άμεσα και ο real time έλεγχος. Η δυνατότητα αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποιους παρόχους και βλέπουμε και τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα είναι αφενός να ξέρει και ο πάροχος ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια προέγκριση της πράξης από τον ΕΟΠΥΥ θα αποζημιωθεί. Να ξέρει και ο ΕΟΠΥΥ και να μπορεί να ελέγξει τη δαπάνη του».
Σημείωσε, δε, πως με το πόρισμα της επιτροπής για τη διαχείριση του clawback, διαπιστώνεται πως στο 80% των θεμάτων, που θα επικοινωνηθούν την άλλη εβδομάδα, υπάρχει απόλυτη συμφωνία και θα υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες.
«Σχεδόν όλες οι δράσεις του Υγείας ακουμπάνε στον ΕΟΠΥΥ», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως και ο προσωπικός γιατρός είναι βασική δράση που συνδέεται με τον Οργανισμό, καθώς οι εν λόγω γιατροί αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Υποστήριξε, δε, πως και με τη στήριξη από το Υπουργείο Οικονομικών έχει αυξήθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, «τα κλειστά όρια, τα οποία λαμβάνουν οι ιδιώτες πάροχοι».
Μάλιστα, σχολιάζοντας και τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που συνόδευσαν τη σημερινή εκδήλωση ο Υπ. Υγείας ανέφερε πως κλινικοεργαστηριακοί γιατροί «που τονίζω είναι βασικός συνεργάτης του ΕΟΠΥΥ και οι ιδιώτες γιατροί τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, ενίσχυση του προϋπολογισμού ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας».
Διαβάστε σχετικά=> ΕΟΠΥΥ: Εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού με συγκέντρωση διαμαρτυρίας από παρόχους
«Αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού μαζί με την προεργασία την οποία έχουμε κάνει με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει και από το Δ.Σ. και θα αποτυπωθεί και στο 2023», συμπλήρωσε.
Διευκρίνισε, πάντως, πως για το 2023 στόχευση είναι στις κατηγορίες των παρόχων, οι οποίοι θα μπαίνουν στους ποιοτικούς δείκτες αυτομάτως, να υπάρχει και δραστική μείωση του clawback με σκοπό την πλήρη απάλειψη του.
«Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες παρόχους, πληρώνει 850 εκατομμύρια στο εθνικό σύστημα υγείας, πληρώνει 2 δισεκατομμύρια στο φάρμακο και μεγάλο μέρος αυτών των πόρων είναι είτε από την κρατική χρηματοδότηση, είτε από τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον ΕΟΠΥΥ. Δεν έχω δει και δεν έχω συναντήσει κανέναν που να μη θέλει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, διότι όλοι ξέρουν ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι μία βασική ασφάλεια, μία βασική πηγή χρηματοδότησης».
«Τα δέκα πρώτα χρόνια ήταν τα δύσκολα χρόνια», εκτίμησε ο Υπουργός εξηγώντας πως «με τους ποιοτικούς δείκτες, με έλεγχο real time, με τεχνοκρατικά στοιχεία, παίρνοντας όλα τα καλά στοιχεία που έχει η αγορά, διατηρώντας όμως τον σκληρό δημόσιο χαρακτήρα του προς όφελος του πολίτη τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι και τα καλύτερά χρόνια του ΕΟΠΥΥ».