Το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η σύσταση για τον εμβολιασμών των παιδιών από 12 ως 15 ετών.
Μάλιστα η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο. Τα παχύσαρκα παιδιά, αυτά με χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα, παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι της τεχνολογίας mRNA.
Η κ. Θεοδωρίδου απαρίθμησε μάλιστα τις ομάδες παιδιών με αυξημένο κίνδυνο, τα οποία συνίσταται να εμβολιαστούν. Αυτά είναι παιδιά με:
Παχυσαρκία
Χρόνια προβλήματα σε διάφορα συστήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό και άλλα)
Νευρολογικά προβλήματα και νευρομυικές παθήσεις
Ανοσοανεπάρκεια
Αναπτυξιακά και άλλα σύνδρομα
Όσον αφορά στις μικρότερες ηλικίες (κάτω των 12 ετών), υπάρχουν μελέτες που προτείνουν την τροποποίηση στη δόση του εμβολίου.
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως παράδειγμα, όπου μεγάλος αριθμός παιδιών έχουν εμβολιαστεί και υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια στοιχεία ασφαλείας.
Καθησύχασε λέγοντας ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες για τα παιδιά είναι οι συνήθεις, δηλαδή τοπικές αντιδράσεις και ήπια συμπτώματα.
Όσον αφορά στο σύνδρομο με μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Circulation, είναι εξαιρετικά σπάνιο καθώς έχουν καταγραφεί 12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο. Αντίθετα, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου, είναι υπερδεκαπλάσιος ο αριθμός ανεπιθύμητων περιστατικών με φυσική λοίμωξη με Covid-19.
Τέλος, ανέφερε ότι ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος και πως οι έφηβοι 12-15 ετών θα πρέπει να κάνουν μετά τις διακοπές το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μαζί με αυτά για τις υπόλοιπες ασθένειες.