Η κυκλοφορία της κοκαΐνης στον κόσμο, την Ευρώπη και τη Γαλλία έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 2010, σύμφωνα με την έκθεση OFTD , προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεύει πλέον το ένα τρίτο της αγοράς ναρκωτικών στην Ευρώπη.
Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) θα ενισχυθεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει καλύτερα τις νέες προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια.
Η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες κοκαΐνης στην ΕΕ, με 600.000 χρήστες ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OFDT για το 2017.
Οι αριθμοί έφτασαν τα 5.000.000 για τους χρήστες κάνναβης και τα 400.000 για τους χρήστες MDMA/έκσταση.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, τα σήματα δείχνουν αύξηση στη χρήση κοκαΐνης, ανεξάρτητα από τη μορφή της (σκόνη ή βάση κοκαΐνης: γκοφρέτα, κρακ)», δήλωσε η γαλλική υπηρεσία υγείας Santé Publique France, η οποία συμμετείχε επίσης στην έκθεση.
Η χρήση κοκαΐνης έχει αυξηθεί μεταξύ των ενηλίκων, αν και υπήρξε μια «διαφοροποίηση των προφίλ των καταναλωτών», με την κοκαΐνη, που παραδοσιακά θεωρείται ως το ναρκωτικό των πλουσίων και καταναλώνεται σε εορταστικές ατμόσφαιρες, χρησιμοποιείται πλέον σε ένα ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας.
«Αυτή η πληθώρα προφίλ χρηστών αντικατοπτρίζεται επίσης στη διαφοροποίηση των τρόπων κατανάλωσης, σε μορφή ρουφηξιού (κοκαΐνη σε σκόνη), καπνιστή/εισπνοής (κοκαΐνη βάσης ή κρακ) ή ενέσιμη», έγραψε η OFDT στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Ταυτόχρονα, η κατανάλωση στους νέους μειώνεται.
Μεταξύ 2000 και 2014, η χρήση κοκαΐνης υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ των 17χρονων (0,9% το 2000 και 3,2% το 2014), αλλά μέχρι το 2022, μόνο το 1,4% είχε ποτέ χρησιμοποιήσει το ναρκωτικό.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν αυξήσει τις κατασχέσεις τους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, η οποία εκτιμά ότι το 2022 κατασχέθηκαν 27,7 τόνοι κοκαΐνης στη Γαλλία, έναντι 10,8 τόνων το 2011.
Τριπλιάστηκαν οι ασθενείς στα επείγοντα
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση κοκαΐνης είναι σημαντικοί, καθώς η Γαλλία σημείωσε τριπλάσια αύξηση στις επισκέψεις στα επείγοντα για χρήση κοκαΐνης μεταξύ 2010 και 2022, σύμφωνα με τη γαλλική εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας.
Συνολικά, 23.335 άνθρωποι κατέληξαν στα επείγοντα περιστατικά μετά από χρήση κοκαΐνης από το 2010 έως το 2022, αριθμός που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στις 72 εισαγωγές την εβδομάδα για το 2022.
«Η πλειονότητα των εισαγωγών στα επείγοντα [μετά τη χρήση κοκαΐνης] ήταν άνδρες (75%) και η διάμεση ηλικία ήταν τα 32, που αντιστοιχεί στα προφίλ του γενικού πληθυσμού που συνήθως χρησιμοποιεί περισσότερο κοκαΐνη», αναφέρει η έκθεση.
Οι τρεις βασικοί λόγοι είναι η μέθη (65%), ο εθισμός (13%) ή η απόσυρση (7,5%).
Οι περισσότερες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά που σχετίζονται με την κοκαΐνη σχετίζονται επίσης με τη χρήση αλκοόλ, βενζοδιαζεπινών, κάνναβης ή οπιοειδών – οι ασθενείς που η Santé Publique France αποκαλεί «χρήστες πολλαπλών ναρκωτικών».
Η αύξηση της δηλητηρίασης από ουσίες μπορεί να εξηγηθεί ιδίως από το γεγονός ότι η κοκαΐνη με υψηλότερη περιεκτικότητα σε δραστικά συστατικά κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια ή από την εμφάνιση νέων, πιο ισχυρών και τοξικών συνθετικών προϊόντων (NPS).
Η χρήση πολλαπλών ναρκωτικών, ειδικά η ανάμειξη αλκοόλ και κοκαΐνης, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
Κοκαΐνη: Το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής διακίνησης ναρκωτικών
Η χρήση κοκαΐνης επεκτείνεται επίσης γρήγορα σε ολόκληρη την ΕΕ, με περίπου 3,5 εκατομμύρια χρήστες το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του OFDT.
Η αύξηση της προσφοράς που συνοδεύεται από την αυξανόμενη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αυξημένη καλλιέργεια κόκας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Από το 2020 έως το 2021, η καλλιέργεια αυξήθηκε κατά 35% – ένα υψηλό ρεκόρ και η πιο απότομη αύξηση από έτος σε έτος από το 2016, προειδοποίησε το γραφείο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου .
Η ίδια έκθεση επισημαίνει επίσης την εμφάνιση νέων κόμβων κοκαΐνης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ιδίως μέσω της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των λιμανιών της Αμβέρσας, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου.
Το 2021, ένας όγκος ρεκόρ σχεδόν 70 τόνων κατασχέθηκε στο Ρότερνταμ, ένα άλμα 74% από το 2020, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ger Scheringa, τελωνειακός υπάλληλος στο ολλανδικό λιμάνι.
Το πρόβλημα «έχει γίνει μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια», παραδέχτηκε.
Όσον αφορά το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο, περισσότεροι από 100 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν την ίδια χρονιά, που αντιστοιχεί στο 40% των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν από την αστυνομία.
ΠΗΓΗ: euractiv.com