Διοργανώθηκε πρόσφατα το συνέδριο TheFutureofHealthcareinGreece, με τίτλο «Thepowertomakethedifference” και σε αυτό συμμετείχαν δύο άνθρωποι που βοήθησαν στο πλάνο καταπολέμησης της πανδημίας.
Κατά την ομιλία του ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος για το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, ώστε να σχεδιαστεί ένα σύστημα ανθεκτικό σε επόμενες κρίσεις. Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν τις πραγματικές διαστάσεις που μπορεί να έχει η πανδημία Covid-19 για τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία. Για τον λόγο αυτό εγκαίρως και πριν από πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. λάβαμε μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού. Αποφασίσαμε και υλοποιήσαμε με απόλυτη επιτυχία το αναγκαίο για την κοινωνία μας lockdown. Γνωρίζαμε ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν συνέπειες, τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία, ωστόσο, πήραμε αυτό το μεγάλο ρίσκο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, και όπως όλα έδειξαν, δικαιωθήκαμε για τις επιλογές μας»
Στη συνέχεια στάθηκε στα εξής σημεία:
- Γνωρίζαμε τις αδυναμίες του συστήματος υγείας της χώρας μας και κινηθήκαμε εγκαίρως και αποφασιστικά για να το θωρακίσουμε έναντι της πανδημίας. Και το καταφέραμε, τη στιγμή που άλλα συστήματα υγείας χωρών με ισχυρότερη οικονομία κατέρρευσαν. Η χώρα μας έδωσε μια μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσει μέσα ατομικής προστασίας και κατάφερε να καλύψει τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια.
- Σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες είχαμε άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ έξτρα έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, η οποία αφορά μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, προμήθεια εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (από 565 αυξήθηκαν σε 1017). Παράλληλα, επενδύσαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Υγείας, μια ουσιαστική στρατηγική για το μέλλον.
- Πλέον το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που υπήρχε πριν από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει, οι πολίτες δηλώνουν εμπιστοσύνη και ικανοποίηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
- Το μεγάλο στοίχημα είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που πετύχαμε, σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη βάση αυτή αξιολογούμε τα μέτρα που λαμβάνονται, εξελίσσουμε τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα, τον χρόνο απόκρισης και τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος, ώστε να είμαστε έτοιμοι και για ένα πιθανό νέο κύμα κορονοϊού».
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιος Κοντογεώργης.
Ο κ. Κοντογεώργης, χαρακτήρισε ως εξαιρετικό τον συντονισμό όλων των αρμόδιων Φορέων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα, η αναβάθμιση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας βοήθησε σημαντικά έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των κυβερνητικών οργανισμών και των Υπουργείων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να μειωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών, ενώ απομακρυσμένη εργασία και εκπαίδευση λειτούργησε με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Όσον αφορά στη φαρμακευτική πολιτική, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε επίσης ότι στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η οριστικοποίηση των πολιτικών για το clawbackκαι το rebateσε διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, η εφαρμογή του αναπτυξιακού clawback, η ενίσχυση των Επιτροπών Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και η πολιτικές ενίσχυσης διενέργειας κλινικών μελετών. Επιπλέον, το Υπουργείο θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή και υλοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία καθώς και την επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και αναδιάρθρωση των ΤΟΜΥ.