Έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει η πρόσφατη μελέτη του επίκουρου καθηγητή υγείας, Θεόδωρου Λύτρα, για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ στη χώρα μας (98%) συγκριτικά με τη θνητότητα εντός ΜΕΘ (73%)
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην πανδημία γι αυτό το λόγο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην φτάσεις να διασωληνωθείς
Ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρχικά στην κριτική με μία διαπίστωση. Από τη στιγμή που κάποιος θα φτάσει να διασωληνωθεί, οι πιθανότητες να ζήσει δεν είναι το μέρος του. Εκεί έρχεται ο εμβολιασμός να παίξει καταλυτικό ρόλο.
Όπως εξήγησε και ο κ. Λύτρας σε πρόσφατη απάντησή του στον κ. Πολάκη, τα εμβόλια είναι εξαιρετικά στο να μη φτάσει κάποιος να διασωληνωθεί. Μετά τη διασωλήνωση, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι έχουν παρόμοιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.
Ενδεικτικό είναι ότι από τους 10.466 ανθρώπους που διασωληνώθηκαν και έχασαν τη ζωή τους στην περίοδο εξέτασης της μελέτης Λύτρα, οι 8.787 (84%) ήταν ανεμβολίαστοι. (δες πίνακα εδώ)
«Το κρίσιμο είναι να μην φτάνει ο άνθρωπος στη διασωλήνωση με αυξημένες πιθανότητες θανάτου όπως υπάρχει παντού στη διασωλήνωση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Γι αυτό το λόγο υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει υποχρεωτικά μέτρα εμβολιασμού το φθινόπωρο του 2021. Με αυτόν τον τρόπο, η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε από το 55% τον περσινό Σεπέμβριο στο 80% σήμερα.
Η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη είναι ο βασικός λόγος που σήμερα έχουμε μόλις 80 διασωληνωμένους παρόλο που ο αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός.
Τα κριτήρια επιλογής διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ
Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης επιχείρησε να εξηγήσει την υψηλή θνητότητα εκτός ΜΕΘ. Ειδικότερα, για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την υψηλότερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ πρέπει να ληφθούν οι σχετικοί κανόνες διασωλήνωσης στις κλίνες ΜΕΘ. Ένας από τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι το προσδόκιμο επιβίωσης.
«Υπάρχου βασικοί κανόνες που συνδέονται με το προσδόκιμο επιβίωσης. Για να γίνει λοιπόν μία μελέτη στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να δούμε αυτός ο κόσμος ο οποίος διασωληνώθηκε μέσα-εκτός ΜΕΘ τι κόσμος ήταν, τι προσδόκιμο επιβίωσης έχει. Διότι είναι τελείως διαφορετικό μία κλινική που μπορεί να έχει διασωληνώσει άνω των 90 ετών ανθρώπους συνολικά να λένε ότι δεν έχει καλό ποσοστό στο 80%» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί ότι στη μελέτη Λύτρα, πολλοί από αυτούς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Τέλος, ο κ. Πλεύρης απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι πάντοτε υπήρχε αυξημένη θνητότητα στις ΜΕΘ λόγω πολλών διάφορων παραγόντων όπως και το ότι η αυξημένη διαφορά θνητότητα της επαρχίας συγκριτικά με την Αθήνα υπήρχε και πριν την πανδημία.
«Η ίδια η έρευνα λέει, ότι για να μπορέσω να μιλήσω για αιτία θνητότητας, για λόγους θνητότητας πρέπει να γίνει μία άλλη έρευνα» κατέληξε θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη διεξαγωγής άλλων μελετών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τους αυξημένους θανάτους εκτός ΜΕΘ.