Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκανε μία τρομακτική πρόβλεψη για την πανδημία του κορονοϊού, καθώς ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα νοσήσει από κορονοϊό το 30% των ανεμβολίαστων, που αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους.
«Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν, θα εμβολιαστούν με φυσικό, αλλά επώδυνο τρόπο, καθώς θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με το μοντέλο το οποίο «τρέχει» ο καθηγητής, μέχρι τον 15Αύγουστο ο μ.ο. των κρουσμάτων υπολογίζεται περίπου στα 4.500, την ίδια ώρα που ο εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνει, ενώ δεν τηρούνται σε επαρκή βαθμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Εάν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα, που«είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή».
Αναφορικά με τις νοσηλείες, ο κ. Τζανάκης σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίδρασή του 4ου κύματος, καθώς υπάρχει αύξηση των νέων εισιτηρίων, τα οποία κυμαίνονται στα 100-120 την ημέρα,
Ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown
Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας.
Συναγερμός έχει σημάνει για τα νησιά που χτυπάνε «κόκκινο» μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως «δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας».
'Οπως ανέφερε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας το απόγευμα της Πέμπτης, έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε 64 περιφερειακές ενότητες ενώ ανακοίνωσε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας ανακοινώνοντας μια σειρά περιοχών, μεταξύ αυτών και σχεδόν όλης της Αττικής, οι οποίες ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».
Τα νησιά τα οποία έχουν «κοκκινίσει»: Μύκονος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στη Μύκονο όπου όπως είπε τα ενεργά κρούσματα σε μόλις μια εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν (σ.σ. 86 ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ) ενώ στο Ηράκλειο διπλασιάστηκαν και στο Ρέθυμνο τριπλασιάστηκαν.
Στο πορτοκαλί έχουν πάει οι εξής περιοχές: Γρεβενά, Ιωάννινα, Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Λάρισα, Σαλαμίνα και Πάρος.
Στο κίτρινο έχουν πάει οι εξής περιοχές: Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζάκυνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας, Αιτωλοακαρνανίας,
Ικαρία, η Λέρος, Λευκάδα, Κύθνος, Αντίπαρος, Χίος, Μήλος, Σέριφος.
Η μόνη περιοχή που επέστρεψε στο πράσινο είναι οι Λειψοί.
Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Στις 6 περιοχές αυτές είναι ξεκάθαρη η επιδημιολογική επιβάρυνση. Είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, θεωρώ ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αν τις επόμενες ημέρες συντονιστούμε όλοι και γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι πηγές που κρίνουν το ζήτημα της μεγάλης διασποράς αφορούν τις νέες ηλικίες και προέρχονται από τη διασκέδαση και τις συναθροίσεις. Δεν θα στοχοποιήσουμε επιχειρήσεις ή τρόπους διασκέδασης».
Στον χορό της Δέλτα «λικνίζεται» η Ευρώπη: Αυξήθηκαν οι μολύνσεις, τα καλά και τα κακά νέα για την Ελλάδα
Κατά περίπου 14% αυξήθηκε ο αριθμός των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την επίσημη ενημέρωση κατά του κορονοϊού. Επίσης, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε μετά από πολύ καιρό κατά 1%. Τα καλά και τα κακά νέα για την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο ειδικός την ίδια στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει επιδείνωση κατά 38% στις διαγνώσεις και 2% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά. Σε επίπεδο διαγνώσεων ενισχύεται κατά 103.000 διαγνώσεις ανα ημέρα ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξάνεται σε περίπου 900 ανα ημέρα.
Τα κακά νέα: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στην Ελλάδα
Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γαλλία παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση. Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολουθεί να αυξάνεται.
Από την άλλη η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 15% επί του συνόλου των ασθενών. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid -19 αυξηθηκε σε περισσότερες από 100 τις τελευταίες ημέρες ενώ το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών ξεπέρασε το 1. Υπάρχουν δηλαδή αύξηση νοσηλείων χωρίς να έχουμε έκρηξη εισαγωγών στις ΜΕΘ.
Ο κ. Τζανάκης πάντως σχετικά με τις εισαγωγές είπε: «Σχεδόν το 99% των νέων εισαγωγών αφορούν σε πολίτες που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι μόνο με την πρώτη δόση, και μικρής ηλικίας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Νοσηλεύονται ακόμα και 20άρηδες και 25άρηδες. Από ασθενείς δικούς μου που με παίρνουν τηλέφωνο, δεν είναι κανένας πάνω από 40 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα καλά νέα: Mειώθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα
Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των διαγνώσεων της εβδομάδας αυτής σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι αυξημένος. Συγχρόνως ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 4% σε περίπου 7 με 8 ανά ημέρα.
Μέχρι σήμερα πάντως έχουν χορηγηθεί 35 εκ. συσκευές self test σε περίπου 4.5 εκατομμύρια πολίτες.
Το προφίλ των νέων διαγνώσεων και η σύγκριση με το δεύτερο κύμα
Ο επιδημιολόγος υπογράμμισε πάντως ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα. Όπως τόνισε οι νέες μολύνσεις παρατηρούνται σε άτομα κάτω των 40 ετών και σχετίζονται με την νυχερινή διασκέδαση.
Τα ίδια είχαν παρατηρήσει και στην αύξηση του δεύτερου κύματος τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει ίδιας έντασης μετατόπιση του φορτίου από τις νεαρές ηλικίες στις μεγαλύτερες, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η νοσηρότητα για την ώρα είναι πιο ήπια από το δεύτερο κύμα του ιού.
Η εμβολιαστική κάλυψη όπως δείχνουν τόσο τα στοιχεία της χώρας μας όσο τα στοιχεία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοση του επιδημιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες. Οι «εμβολιασμοί έχουν σπάσει την αλυσίδα κρουσμάτων που παρατηρούσαμε στα προηγούμενα κύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.