«Κλείνει το κενό» που είχε δημιουργηθεί στην κάλυψη της δαπάνης των ηπαρινών στα δημόσια νοσοκομεία για το 2021, με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπ. Υγείας, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News4health.
Όπως είχε συμβεί και με την αντίστοιχη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, η ρύθμιση προβλέπει την εξαίρεση ηπαρινών για το 2021 από την υποχρέωση καταβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή́ φαρμακευτική́ δαπάνη.
Το κείμενο της διάταξης αναφέρει ότι «ειδικά για το έτος 2021, οι ηπαρίνες εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», το οποίο υποχρεούται να καταβάλλει κάθε υπόχρεος Κ.Α.Κ. και κάθε υπόχρεη φαρμακευτική εταιρεία».
Επιπλέον, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγειάς και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback), η διαδικασία καταβολής του και κάθε άλλη σχετική τεχνική λεπτομέρεια».
Όπως έχει γράψει το News4health, η εν λόγω δαπάνη είναι περίπου 13 εκατ. ευρώ, 6 εκατ. ευρώ από τα οποία αφορούν στο clawback.
Σημειώνεται επίσης ότι, η φαρμακευτική δαπάνη που υπερβαίνει τα καθορισμένα όρια που επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), συνιστά έσοδο των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ και καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό που ορίζεται από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ ή συμψηφίζεται με οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων.
Επιπλέον rebate σε ΦΥΚ
Στο κείμενο του σχεδίου νόμου που είχε τεθεί στη δημόσια διαβούλευση, το άρθρο 59 προέβλεπε νέο ποσοστό έκπτωσης, rebate, για φάρμακα υψηλού κόστους, που χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία. Όταν το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές, ώστε να οδηγηθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση (κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα), το άρθρο απουσίαζε.
Διαβάστε σχετικά⇒ Ρύθμιση οφειλών clawback σε 36 άτοκες δόσεις για φαρμακευτικές εταιρείες
Σχόλια στην πλατφόρμα του Opengov αναδείκνυαν την ανάγκη επαναδιατύπωσης της εν λόγω διάταξης, όπως και έγινε. Το άρθρο επανήλθε λοιπόν, ως άρθρο 1 της τροπολογίας που κατατέθηκε από το Υπ. Υγείας.
Βάσει λοιπόν αυτού, όταν φάρμακα υψηλού κόστους, των οποίων η πατέντα έχει λήξει και γενόσημα τους κυκλοφορούν, χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει να καταβάλουν και ένα επιπλέον rebate (υποχρεωτική έκπτωση), ώστε ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει το ίδιο ποσό που θα αποζημίωνε και αν τα φάρμακα χορηγούνταν από τα φαρμακεία του Οργανισμού.
Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει ότι, στην περίπτωση των συγκεκριμένων φαρμάκων τα οποία χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλει επιπλέον rebate «τέτοιο ώστε η τελική τιμή αγοράς για τον ΕΟΠΥΥ να είναι αντίστοιχη με εκείνη που επιτυγχάνεται όταν προμηθεύεται το φάρμακο αυτό από τα φαρμακεία του».
Ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει επιπλέον rebate «τέτοιο ώστε η τιμή́ αγοράς για τον ΕΟΠΥΥ να είναι αντίστοιχη με τη νοσοκομειακή τιμή μείον 5% πλέον ΦΠΑ, αφαιρούμενων των εκπτώσεων που ισχύουν για την προμήθεια του γενόσημου φαρμάκου από τα φαρμακεία του».
Έναρξη ισχύος της τίθεται αναδρομικά, από την 1 Ιουλίου 2022.
Αύξηση δαπάνης για διαγνωστικά
Με δήλωση του ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης είχε αναφερθεί στην ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ «αναφορικώς με τις πράξεις των διαγνωστικών εξετάσεων για το έτος 2022», καθώς υπήρξε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων λόγω της πανδημίας.
«Μετά και από αυτήν την παρέμβαση ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει ενισχυθεί είτε απευθείας είτε με ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2022 με σχεδόν 75 εκατ. ευρώ», είχε προσθέσει.
Διαβάστε σχετικά⇒ Πλεύρης: Ενισχύεται με επιπλέον 15 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά τεστ
Στο άρθρο 3 της τροπολογίας θεσμοθετείται αύξηση επιτρεπόμενου ορίου δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2022.
Αρχικά, αναφέρεται στα έτη 2020 και 2021 και την αύξηση κατά 16,5 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία, 15 εκατ. αντιστοιχούν στην κατηγορία «Υπηρεσίες Διαγνωστικών Εξετάσεων και Πράξεων» και το 1,5 εκατ. ευρώ για την κατηγορία «Π.Π. Αναπνευστικά Συσκευές Οξυγόνο».
Αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται και για το τρέχον έτος. Έτσι, «ειδικά για το έτος 2022 και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της
πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγειάς του ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback) αυξάνεται κατά 15 εκατ. ευρώ». Αυξάνεται, ειδικότερα, κατά 15 εκατ. ευρώ για την κατηγορία «Υπηρεσίες Διαγνωστικών Εξετάσεων και Πράξεων».