Σχετικά με το ερώτημα γιατί κάποιες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ ανοίγουν σταδιακά και η Ελλάδα πάει πιο αργά ο κ Τσιόδρας ανέφερε ότι «δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τις καταστάσεις και τα αληθινά γεγονότα. Οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα, δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Σε κάποιες χώρες αφορούν τομείς της οικονομίας όπως οι κατασκευές σε άλλες όπως η Δανία (η οποία μείωσε το Ro στο 0.6) ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία σε περίπου 50% των κοινοτήτων και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά με όσο το δυνατόν καλύτερα μέτρα υγιεινής, αποστάσεις, μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη, κυλιόμενα διαλείματα και πολύ πλύσιμο των χεριών με προοπτική πλήρους λειτουργίας έως τις 20 Απριλίου. Χαρακτηριστικά δεν επιτρέπεται πάνω από 2 παιδιά μαζί ή πάνω από 5 μαζί στο διάλυμα. Στην Γερμανία στις 20 Απριλίου θα ανοίξουν καταστήματα μεγαλύτερα των 800 τετ μετ πάλι με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και αυστηρό αριθμό εισερχομένων. Παντού δυσκολίες, παντού αποστάσεις παντού υγιεινή. Τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα αιωρούνται».
Για τη Δανία, μάλιστα, σχολίασε ότι σε περίπτωση που σε 2 εβδομάδες αυξηθούν οι θανάτοι τότε θα αναγκαστεί να κλείσει ξανά τα σχολεία.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας πρόσθεσε ότι «παρόλο που δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση, μια συντονισμένη προσπάθεια είναι θέμα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ίσως έχετε δει έναν ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού. Παρόμοιες δράσεις πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Προφανώς, παρόμοιοι χάρτες θα αναθεωρούνται με βάση τις επιστημονικές γνώσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς θα εμφανίζονται περαιτέρω στοιχεία. Η κατάλληλη χρονική στιγμή είναι το ζητούμενο καθώς και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της άρσης των μέτρων, η αξιολόγηση των επιδημιολογικών κινδύνων και τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη σε διάφορους εργασιακούς τομείς, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στις κοινωνικές δραστηριότητες σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
«Η επιτροπή μας θα συζητήσει για αυτά σε συνεργασία με την ηγεσία. Μας ενδιαφέρουν πολλές βασικές παράμετροι όπως η συνέχιση και ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης, η διαγνωστική επάρκεια, οι αντοχές του συστήματος υγείας, οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η προστασία τους και φυσικά η υγεία όλων μας.Όντως τα μέχρι τώρα συνεχιζόμενα καλά αποτελέσματα οφείλονται στην κοινή μας προσπάθεια. Ναι στην αισιοδοξία αλλά με πραγματικά δεδομένα με ρεαλισμό και με απόλυτη διαφάνεια σε ότι συζητιέται σε ότι αποφασισθεί» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.