«Δεν υπάρχει 100% εγγύηση για οτιδήποτε ανοίγουμε. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αν ανέβει το Ro πιθανώς να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε και κάποια μέτρα στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή ο ιός βρίσκεται σε χαμηλή κυκλοφορία και μπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με κανόνες. Κάποιοι κανόνες τίθενται από την Επιτροπή μας και κάποιοι άλλοι, όπως αυτοί για τις πτήσεις τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διεθνείς οργανισμούς» υποστήριξε ο Λοιμωξιολόγος.
Όσον αφορά το testing δεν προτείνεται σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ο οποίος προσθέτει ότι «δεν συστήνεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία και το ευρωπαϊκό CDC γιατί μπορεί να σου δώσει τη ψευδαίσθηση ασφάλειας και να σε ωθήσει να μην τηρήσεις τα μέτρα προστασίας και φυσικά να πιάσει τον ιό επειδή θα είναι στην περίοδο επώασης. Παρ΄όλα αυτά, δίνουν τη ευχέρεια σε μία χώρα να εισηγηθεί ή να πραγματοποιήσει ελέγχους είτε αυτοί είναι δειγματοληπτικοί είτε είναι περισσότεροι ανάλογα με ένα βαθμό κινδύνου και εκτίμησης κινδύνου για τη χώρα από την οποία έρχεται κάποιος».
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τον επόμενο χρόνο μπορούμε να δούμε να εμποδίζονται οι πτήσεις από κάποιες περιοχές, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας.
Έτσι καταλήγει ότι «τίποτα ακόμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Βαδίζουμε αυτή στιγμή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η οποία έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες. Έχει προτείνει την ανάγκη ελέγχου σε περίπτωση συμπτωματικού τουρίστα. Την ανάγκη της ιχνηλάτησης των επαφών του. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο γιατί αν και μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα, όταν επιστρέψει στην πατρίδα κάποιος και εμφανίσει τότε συμπτώματα η υλοποίηση ιχνηλάτησης αποτελεί ερωτηματικό».
Οι ψηφιακές εφαρμογές
Για τη λύση που μπορούν να δώσουν οι ψηφιακές εφαρμογές στην καταγραφή της πορείας του νέου κορονοϊού μίλησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ασχοληθεί πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι ψηφιακές εφαρμογές «αποτελούν ένα ζήτημα που αγγίζει την τεχνολογία, την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων, τα προσωπικά δεδομένα. Όλα αυτά μπαίνουν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και γίνεται πολύς λόγος γι΄αυτές σε διεθνές επίπεδο».
Στη συνέχεια πρόσθεσε το εξής: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν μία επαφή τέτοια, η οποία βοηθάει τη ψηφιακή ιχνηλάτηση και ήδη έχουν διαπιστώσει πάρα πολλά προβλήματα και λένε ότι αυτό δε μπορεί να λειτουργήσει πριν περάσει ένας μήνας. Επίσης, σε όσα μέρη προσπάθησαν να το εφαρμόσουν δεν υπήρχε τόσο εντυπωσιακή συμμετοχή. Στην Αυστραλία π.χ. υπήρχε μία συμμετοχή 25%. Εγώ προσωπικά ο τρόπος που θα ήθελα να αξιοποιούνται οι ψηφιακές εφαρμογές είναι μέσω αυτών να μπορεί ο καθένας που έχει συμπτώματα να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο, νοσοκομείο, μονάδα του ΕΟΔΥ για να ελεγχθεί. Αυτό θα ήταν ωραίο σαν μία ευκαιρία αναζήτηση βοήθειας και κάτι που θα το ξέρει ο τουρίστας ότι μπορεί η χώρα να τον ανιχνεύσει».
Διαβάστε ΕΔΩ τους 4 χρονικούς σταθμούς επανεκκίνησης του τουρισμού
Δείκτης k
«Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει σχέση με το τι ποσοστό πιστεύεις από την επιδημία σου προκαλείται από φαινόμενα υπερμετάδοσης. Στο Ισραήλ 5% των φαινόμενων υπερμετάδοσης σχετιζόταν με την επιδημία. Μελέτη πανεπιστημίου του Λονδίνου ανέφερε ότι 10% ευθυνόταν για το 80% το κρουσμάτων. Μάλλον ο δείκτης k είναι πιο κάτω σε σχέση με τον MERS και τον SARS. Έχει να κάνει με μαθηματική εκτίμηση και βαθύτερες λεπτομέρειες όσον αφορά τη κυκλοφορία του ιού σε μία χώρα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε πρωτόκολλα πρόληψης μετάδοσης της νόσου. Έχει σχέση, επίσης, με αυτό που είπα για τους κλειστούς χώρους. Όταν το 99% έχει σχέση με φαινόμενα υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους, όπου κάποιος αθώος, μπορεί και ασυμπτωματικός αθώος μεταφέρει τη νόσο σε δεκάδες άλλους και πάει λέγοντας είναι ένα πρόβλημα» υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας.
Συνάντηση Κικίλια - Ξανθού
Ας σημειωθεί ότι συνάντηση είχαν σήμερα ο νυν Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τον προκάτοχό του, Ανδρέα Ξανθό. Οι δύο άνθρωποι συζήτησαν για τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία. Επιπλέον, η κουβέντα τους αφορούσε και το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των ανθρώπων, να παρεμποδιστεί η διασπορά του ιού και να λειτουργήσει ο τουρισμός με ασφαλείς κανόνες υγείας.