Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού καταγράφει 4 σταθμούς σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά:
- Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το γιώτινγκ
- Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης, τα κάμπινγκ
- Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες
- Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό, όχι μόνο στην Αθήνα, όπως θα γίνεται μέχρι τότε αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.
Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι «από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν, θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια».
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τις διαδικασίας που θα ακολουθήσουμε μιας και οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχεδόν εξαφάνιση των εισερχόμενων κρουσμάτων το τελευταίο 7ημερο
Σχετικά με τις πτήσεις ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ, η καραντίνα συνεχίζεται μέχρι και τις 21 Μαΐου. «Η εν λόγω διαδικασία μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα απόρρητα δεδομένα δείχνουν μείωση-σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά από τις 13 Μαΐου μέχρι τις 20 Μαΐου έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό. Μάλιστα τις τελευταίες 4 μέρες έχουν έρθει 3 πτήσεις από τη Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί από τους οποίους έρχονται transit από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία. Και τα 548 τεστ ήταν αρνητικά.
Ποιους αφορούν οι κανόνες προστασίας
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η ελληνική κυβέρνηση μεριμνά για τη θέσπιση και μέγιστη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε τουριστικές επιχειρήσεις και τη μεταφορά των επισκεπτών.
Το σχέδιο προβλέπει αναλυτικά τους κανόνες προστασίας και λειτουργίας των:
- τουριστικών καταλυμάτων
- τουριστικών λεωφορείων
- επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων
- τις θαλάσσιες μεταφορές με επιβατηγά και επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία.
- τις αεροπορικές μεταφορές μιας και ορίζονται κανόνες υγιεινής εντός του αεροπλάνου, στο αεροδρόμιο, καθώς και στους ελέγχους στις πύλες εισόδου με ερωτηματολόγια, δειγματοληπτικά τεστ, ελέγχους και συγκεκριμένες διαδικασίες .
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης το εξής: «Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων. Για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά περιφέρεια και ανά νησί. Τέλος ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας αν αυτό κριθεί απαραίτητο».
Ειδικότερα για τους μικρότερους νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως
- Ενίσχυση ικανότητας των υπάρχουσων δομών υγείας
- εγκατάσταση νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά
- εξασφάλιση νέων κλινών για ασθενείς με COVID-19 στα νησιά
Επίσης εξασφαλίζεται ότι ο χρόνος μεταφορά του ασθενούς είναι μικρότερος των 2 ωρών. Για το στόχο αυτό αξιοποιούνται περαιτέρω οι υποδομές της ηπειρωτικής Ελλάδος.