«Με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και ΜERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας. Κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. Φαίνεται ότι η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιονδήποτε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης» είπε χαρακτηριστικά.
Εξηγώντας την έννοια της ανοσίας της αγέλης είπε τα εξής: «Η ανοσία της αγέλης σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη. Αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η ανοσία, αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ρωτήθηκε σχετικά με το στόχο της χώρας. Αν δηλαδή, καθώς έρχεται το καλοκαίρι σκοπός είναι να μηδενιστούν τα κρούσματα και να εκριζωθεί ο ιός στην Ελλάδα ή να υπάρξει αποτέλεσμα και στην ανοσία της κοινότητας.
Ο κ. Τσιόδρας ονόμασε τη συγκεκριμένη απορία ως το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου ευρώ και απάντησε: «Η χρυσή ισορροπία είναι αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή και θα επιδιώξουμε στο μέλλον. Με τίποτα, πάντως, δε θα ήθελα να έχουμε καταστροφικές εικόνες στη χώρα μας και να δημιουργείται ανοσία της αγέλης, όπως γίνεται σε κάποιες άλλες χώρες στις οποίες μάλιστα λένε ότι δε θα φτάσουν στην ανοσία της αγέλης. Είναι νωρίς να πούμε. Με μαθηματικές εκτιμήσεις υποεκτιμάμε την πορεία της νόσου από 10 έως 100 φορές. Ίσως και παραπάνω. Αξιόπιστες μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν που ακριβώς είμαστε. Μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα και να είναι τα πράγματα αρκετά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε. Δε φαίνεται αυτή τη στιγμή με τις στρατηγικές που υιοθετούνται από τις περισσότερες χώρες ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στο πληθυσμό. Αυτό, όμως, εμένα προσωπικά αποτελούσε την προτιμητέα στρατηγική αυτήν την περίοδο. Για πολλούς λόγους. Πρώτον, επειδή δίνεις ευκαιρία σε φαρμακευτικά σκευάσματα να ελεγχθούν και να έχουμε μία αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Δεύτερον, γιατί δίνεις ευκαιρία σε έρευνα που έχει σχέση με τα εμβόλια να προχωρήσει. Ταυτόχρονα χτίζεις μία ανοσία στον πληθυσμό».
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «ενδέχεται όσο περνάει ο καιρό να δούμε στρατηγικές τέτοιου τύπου. Να δούμε μία στρατηγική, όπου ανοίγει σιγά σιγά στα νεότερα τμήματα της κοινωνίας. Το βλέπουμε ήδη να γίνεται από χώρες, όπως η Νορβηγία. Η κοινωνία ανοίγει με νεότερα άτομα να έρχονται στον τομέα της εργασίας. Με τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο που κινδυνεύουν λιγότερο. Να δημιουργείται ένα τοίχος σε αυτές τις ομάδες και να παρακολουθεί την πορεία της νόσου στον πληθυσμό και πόσο αντέχει το σύστημα υγείας. Ευτυχώς το δικό μας άντεξε».