«Βλέπετε πως όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, χωρίς να τηρούνται κανόνες, ανεξάρτητα αν γίνεται για «σωστή» αιτία, ο κορονϊός κερδίζει έδαφος κι εμείς χάνουμε έδαφος από τις «δικαιολογημένες» μας συμπεριφορές. Ο λόγος που δεν έχουμε ακόμη εξάπλωση δεν είναι πως ο ιός «έχασε την δύναμή του», είναι πως με την συμπεριφορά μας κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά σβήνει. Αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι οικισμοί Ρομά, στη Λάρισα και αλλού, οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις», εξήγησε.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο Καθηγητές και διεθνώς ο ιός έφτασε στις μεγαλύτερες δομές μεταναστών στον κόσμο όπως αυτές που φιλοξενούν ένα εκατομμύριο άτομα σε άθλιες συνθήκες συγχρωτισμού, όπως οι προσφυγικοί καταυλισμοί των Rοhingya στο Cox Bazar στο Μπαγκλαντές.
«Η Σιγκαπούρη μια περιοχή με υψηλότατο εισόδημα, στην κυριολεξία χτισμένη από μετανάστες είχε περίπου 1000 περιπτώσεις της νόσου στις αρχές Απριλίου. Τώρα καταγράφει 26 891 περιπτώσεις με την επιδημία να επικεντρώνεται σε μετανάστες - εργάτες που προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές και οι οποίοι μολύνθησαν στους χώρους κατοικίας τους, 43 μεγάλα οικιακά συγκροτήματα στα οποίους ζουν περίπου 200,000 εργάτες, περίπου 10-20 ανά δωμάτιο σε συνθήκες που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν κανόνες φυσικής απόστασης.
Τέτοιου είδους επιδημίες είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατον να ελεγχθούν. Στην Σιγκαπούρη τα συγκροτήματα που κατοικούν οι μετανάστες παραμένουν σε καραντίνα από τις 14 Απριλίου και θα συνεχίσουν έως την 1 Ιουνίου», πρόσθεσε.
«Η στρατηγική του ελέγχου, της ιχνηλάτησης και απομόνωσης επαφών παραμένει ο πιο σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών. Είναι όλα πολύ δύσκολα σε τέτοιες επιδημίες, πρέπει γρήγορα κανείς να παρεμβαίνει, να βοηθά τον κόσμο.
Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μια επιδημία που αφορά 1000 άτομα σε μια περιοχή σε μονοψήφιους αριθμούς;
Να κατεβάσουμε τον αναπαραγωγικό ρυθμό το Ro σε 0.5 ώστε να σβήσει;
Θα πάρει περίπου 30-35 ημέρες.
Εξακολουθεί να παραμένει δρόμος αντοχής-θα αντέξουμε. Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες-δεν φαίνεται πιθανό.
Θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένες περιπτώσεις της νόσου και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές στους εστίες.
Με ανησυχεί να μην γίνει αυτό πρακτικά αδύνατον, σε περιπτώσεις πολλαπλών ταυτόχρονων επιδημιών. Οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, θα μας δοκιμάσουν σχετικά με την στρατηγική άρσης των μέτρων, την όλη προσπάθεια επιστροφής στην μερική κανονικότητα», πρόσθεσε ο Καθηγητής.