“Τόσο το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) των ΗΠΑ τόσο ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) τονίζουν ότι μόνο τα άτομα που έχουν συμπτώματα, φροντίζουν αρρώστους και γενικά ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να φορούν μάσκες” ανέφερε ο καθηγητής.
Και σημείωσε: “Αντιλήφθηκα πώς υπάρχει μια διχογνωμία. Κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης νοσημάτων, υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτή την πανδημία. Άλλοι εξίσου ειδικοί πιστεύουν ότι η στρατηγική αυτή είναι λάθος, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά και ότι ενέχει και κινδύνους καθώς δεν χρησιμοποιείται σωστά”.
"Αυτοί που χρειάζονται σίγουρα τις μάσκες είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές", είπε ο καθηγητής και τόνισε ότι αν τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις οι μάσκες δεν θα χρειάζονταν.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν επιφυλακτικός ως προς την τοποθέτησή και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ακόμα 100% σίγουροι για τίποτα.
Τι λέει ο ΠΙΣ για τη χρήση μάσκας
Υπενθυμίζεται ότι νέες οδηγίες εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τη χρήση μάσκας.
Για τους πολίτες, (μη γιατρούς και νοσηλευτές), η απλή ιατρική μάσκα έχει χρήση σε περίπτωση που νοσούν ή που φροντίζουν νοσούντα. Επίσης, όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού μπορούν, εφόσον διαθέτουν, να φορούν μάσκες αλλά πάντα κρατώντας αποστάσεις ο ένας από τον άλλο. Κι αν βρίσκονται κατ΄ ανάγκη κοντά σε άλλους και δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας (1,5 ως 2 μέτρα), τότε πρέπει να φορούν μάσκα, αν και αυτό δεν είναι ασφαλές.
Οι μάσκες με βαλβίδα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μάσκες με βαλβίδα (τύπου FFP2 και 3), η χρήση τους από ασθενείς ευνοεί την μετάδοση του ιού στο εξωτερικό περιβάλλον (ψεκάζοντας προς τα έξω εκπνοές με ιικό φορτίο). Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες και όταν βλέπουν κάποιο –μη γιατρό ή νοσηλευτή- να φοράει τέτοια μάσκα πρέπει να τηρούν μεγάλες αποστάσεις.
Οι μάσκες αυτές είναι κατασκευασμένες αποκλειστικά για χρήση από γιατρούς και νοσηλευτές που διαχειρίζονται περιστατικά του covid-19. Και πρέπει να φέρονται μόνο εντός των χώρων που είναι μολυσμένοι, δηλαδή όταν μετακινείται ο γιατρός ή ο νοσηλευτής από την μολυσμένη περιοχή, σε καθαρή περιοχή του νοσοκομείου, πρέπει να βγάζει τη μάσκα του. Όλο το υπόλοιπο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να φορά απλές χειρουργικές μάσκες.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Έτσι τα φάρμακα remdesivir και tilarone καταπολεμούν τον Covid -19
Kορονοϊός Ελλάδα: Τα κρούσματα σήμερα (1/4/2020)
Σημειώνεται ότι στα 1415 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, με τους θανάτους να ανέρχονται στους 50, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτ. Τσιόδρας.
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής, 81 είναι τα νέα κρούσματα ενώ άλλοι 20 επιβαίνοντες του πλοίου Ελ. Βενιζέλος βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων σε 101.