Αποσπασματικά μέτρα και μια ΚΥΑ που αφήνει απ’ έξω πολλές κατηγορίες ΑΜΕΑ αλλά και τους συγγενείς- φροντιστές των ασθενών με απειλητικά για την υγεία νοσήματα- αυτό καταγγέλλουν ότι συμβαίνει οι ΑΜΕΑ στην χώρα μας εν μέσω πλήρους εξέλιξης του κορονοϊού. Πρόεδροι φορέων για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ μιλούν στο News4Health για αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση όπως και για τα προβλήματα που προκύπτουν για τους ευπαθείς συμπολίτες μας που μένουν σε περιοχές με σκληρό καθεστώς καραντίνας όπως η Καστοριά.
« H χθεσινή επιστολή είναι η 4η που στέλνουμε στην κυβέρνηση από την αρχή του κορονοϊού, τότε που ο κος Τσιόδρας μας έλεγε σε όλους τους τόνους : ‘όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους’». Αυτά λέει στο News4Health o Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και προσθέτει: «Ή θεωρούν λοιπόν ότι κανείς από τους ΑΜΕΑ δεν εργάζεται είτε δεν το λαμβάνουν ηθελημένα υπ’ όψιν τους. Δεν γίνεται να εργάζονται οι τυφλοί εν μέσω κορονοϊού ή οι μεταμοσχευμένοι. Κάποια στιγμή έδωσαν λύση για τους γονείς ΑΜΕΑ που έχουν μεγαλύτερα παιδιά, επιτρέποντάς τους να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ενώ και εργαζόμενοι με χρόνιες παθήσεις μεταφέρθηκαν από την πρώτη γραμμή στα back offices. Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα χρειάζεται συνολική λύση. Για την ώρα, όλα γίνονται αποσπασματικά».
Στον ίδιο τόνο ήταν κι όσα μας είπε η πρόεδρος του συλλόγου «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας – H.P.H», Ιωάννα Αλυσανδράτου μιλώντας εκ μέρους των Ελλήνων πασχόντων με Πνευμονική Υπέρταση αλλά και των Φροντιστών τους. Όπως εξήγησε: « Η γενική οδηγία ‘Μείνετε Σπίτι’ για τους ασθενείς με πνευμονική υπέρταση μπορεί να αποβεί πιο επικίνδυνη κι από τον ίδιο τον κορονοϊό, αν το συγγενικό μέλος που φροντίζει αυτό τον άνθρωπο πρέπει να βγαίνει αναγκαστικά έξω για δουλειά. Ένας φροντιστής τέτοιου ασθενούς, μάς κατήγγειλε ότι αναγκάστηκε να αφήσει την εργασία του γιατί δεν του έδιναν άδεια να μείνει σπίτι και να φροντίσει την σύζυγο του που βρίσκεται σε τελικό στάδιο πνευμονικής υπέρτασης. Μιλάμε για μια ευάλωτη κοινότητα 2.000 ασθενών».
Οι (πολλοί) ΑΜΕΑ που συνεχίζουν να εργάζονται
Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της ΕΣΑΜΕΑ: « εγκύκλιοι, όπως η ΚΥΑ της 18ης Μαρτίου (σ.σ αυτή που ρύθμισε ποιοι δικαιούνται ειδική άδεια λόγω αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη covid-19), η οποία αναφέρει τον όρο ‘αρρύθμιστος διαβήτης’, έχουν φέρει αλαλούμ τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυτός ο όρος είναι άκρως αντιεπιστημονικός. Θέτουμε για ακόμη φορά το ίδιο ερώτημα: το άτομο με διαβήτη θα δίνει κάθε ημέρα τις μετρήσεις του στον εργοδότη του;»
Τονίζουν ακόμα ότι στην παραπάνω ΚΥΑ δεν έχουν συμπεριληφθεί ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι θεωρούνται ευπαθείς μόνο όταν βρίσκονται υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, και όχι αργότερα, μετά από χειρουργείο, ή σε ανοσοκαταστολή.
Κι όπως αναφέρεται και στη συνέχεια της ανακοίνωσης: «Είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εργάζονται άτομα με αναπηρία όρασης, που έχουν την αφή και κατά συνέπεια τα χέρια κάθε στιγμή ως αντικατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., να είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ’ ότι οι βλέποντες; Παρόμοια κατάσταση μήπως δεν αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία;
Πρέπει να γίνει σαφές ότι στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που επιβάλλεται να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι τους και να προστατευτεί τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους, ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Επίσης και σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και άτομα με άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. Επίσης δεν πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από τον εργαζόμενο θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους».
Εντωμεταξύ στην Καστοριά: η απαγόρευση του Β4 βάζει σε κίνδυνο τους ευπαθείς
Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει από χθες στην Καστοριά απ’ όταν και μπήκε ολόκληρος ο νόμος των 70.000 περίπου κατοίκων σε ένα πολύ αυστηρό καθεστώς μετακίνησης των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, απαγορεύτηκε η μετακίνηση τύπου Β4 (κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη) αλλά κι η κυκλοφορία των πολιτών από τις 20.00 έως τις 08.00.
« Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψει η ‘Βοήθεια για το Σπίτι’ για όλο τον νομό» μας είπε η Ειρήνη Χρηστάκη μέλος του Δ.Σ του «Συλλόγου Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας » και μέλος της ελεγκτικής επιτροπής περιφερειακής ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στην Δυτική Μακεδονία, και πρόσθεσε: « Με απαγορευμένο το Β4 και με τους συγγενείς να μην μπορούν να παρέχουν βοήθεια ποιον θα πρωτοεξυπηρετήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου μέσα από το πρόγραμμα ‘Βοήθεια για το Σπίτι’ σε έναν τόσο μεγάλο νομό; Ποιος θα κρίνει και με τι κριτήρια τις προτεραιότητες εξυπηρέτησης τους;
Υπάρχουν άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία που χρήζουν εικοσιτετράωρης παρακολούθησης, χρειάζονται κάποιον να τους καθαρίσει, να τους μαγειρέψει , να τους σηκώσει από το κρεβάτι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν οικείο τους αλλά κυρίες που τους φροντίζουν και τώρα τίθενται σε κίνδυνο, δεδομένου ότι οι τελευταίες θα σταματήσουν να τους επισκέπτονται. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που λόγω παθήσεων χρειάζονται υποστήριξη από συγκεκριμένες κατηγορίες ειδικών γιατρών και συγκεκριμένου είδους νοσηλευτική προσοχή. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για όλα αυτά».
Σύμφωνα πάντως με πήγες μας από την ΓΓΠΠ αυτή τη στιγμή η Πολιτική Προστασία επεξεργάζεται σχέδιο για περιπτώσεις όπως αυτή της Καστοριάς, όπου ο Δήμος θα καταγράφει όσους έχουν ανάγκη (ΑΜΕΑ, κατάκοιτοι και λοιπές ευπαθείς ομάδες) κι έπειτα θα ορίζεται ένας δικός τους άνθρωπος που θα μπορεί να μετακινείται με βεβαίωση.
Τέλος, στην σημερινή ενημέρωση των κων Τσιόδρα και Χαρδαλλια αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση έλαβε απόφαση να ενισχυθεί άμεσα την τοπική αυτοδιοίκηση 12 εκ ευρώ σημαντικό μέρος των οποίων θα μπορεί να αξιοποιηθεί στα κατά τόπους προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι».